Forto na Bledu: Osiguravanje širokopojasnog interneta u školama nulti prioritet

Ekonomija 28. aug 202311:56 0 komentara
Forto
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

U nedavnom ministarskom sastanku pod nazivom 'Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana', ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edin Forto, izrazio je optimizam u vezi sa sposobnošću zemlje da ostvari značajan napredak u domenu digitalne transformacije u godinama koje su pred njima.

Ministar Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina zaostaje za zemljama Evropske unije u procesu digitalizacije i digitalne transformacije.

Međutim, on je istakao da postoji osnova za optimizam, posebno zbog brzog rasta IT industrije u zemlji.

„Bosna i Hercegovina ima kapacitete napraviti bum u digitalnoj transformaciji u godinama koje su pred nama“, poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto obraćajući se na ministarskom sastanku ‘Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana’ koji se održava pod okriljem Bledskog strateškog foruma.

Ministar je ukazao na važnost iskorištavanja ovog potencijala putem saradnje svih relevantnih aktera kako bi se postigla digitalna transformacija koja će biti od koristi svim građanima.

Jedan od ključnih koraka ka ostvarenju ovog cilja je usvajanje strateških dokumenata kao što je Strategija širokopojasnog pristupa internetu. Takođe, Ministarstvo radi na usklađivanju zakonodavstva o elektronskom potpisu u Bosni i Hercegovini sa direktivama Evropske unije, kao i na pristupanju evropskim projektima digitalizacije, uključujući inicijativu Digital Europe.

Ove aktivnosti ne samo da će omogućiti zemlji da pristupi značajnim sredstvima iz fondova Evropske unije, već će takođe podržati ulaganja u digitalnu infrastrukturu, što je ključno za uspešnu digitalnu transformaciju.

Ministarstvo je takođe naglasilo da je osiguravanje širokopojasnog interneta u svim školama u Bosni i Hercegovini postavljen kao “nulti prioritet”. Ovaj korak se smatra ključnim, s obzirom na to da se digitalna pismenost i obrazovanje smatraju temeljem uspešne digitalne transformacije. Ministar Forto je uporedio ovu inicijativu sa izgradnjom autoceste budućnosti, naglašavajući njenu stratešku važnost za naciju.

Kroz sve ove napore i korake ka digitalnoj transformaciji, Bosna i Hercegovina se nada da će dostići standarde Evropske unije u oblasti digitalizacije i tako omogućiti svojim građanima jednostavan pristup digitalnim uslugama, olakšati administrativne procese i postići ekonomske koristi koje proističu iz savremenog digitalnog okruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!