Hrvati i Slovenci vraćaju srbijansko voće

Ekonomija 19. aug 202311:49 3 komentara
PROFIMEDIA

U Srbiji je voće prskano insekticidom hlorpirifosom koji je zabranjen u EU. Zbog toga je pošiljka breskvi iz ove zemlje vraćene iz Slovenije u Srbiju, a prije nekoliko dana ovo voće vraćeno je iz Hrvatske.

Vlasti Srbije su prije izvjesnog vremena dozvolile interventni uvoz i upotrebu insekticida hlorpirifosa, zabranjenog u EU. Hlorpirifos je najčešći razlog vraćanja izvezenog srbijanskog voća, piše Danas.

Na stranici Evropske komisije objavljeno je da su breskve s hrvatske granice vraćene u Srbiju zbog visokog nivoa ovog pesticida, uz oznaku da je teret iz Srbije potencijalno opasan.

“Povratak breskvi prskanih hlorpirifosom bio je očekivan, jer su nadležni preduzeli korake koji su neminovno doveli do ovakvog rezultata”, rekla je za portal “BioGenesis” Violeta Josifova iz kompanije za prodaju i proizvodnju bioloških preparata u Srbiji

Hlorpirifos se dugo nije koristio u Srbiji, ali je ministrica poljoprivrede ove zemlje Jelena Tanasković odobrila njegovo korištenje. Prema riječima Josifove, to bi moglo da dovede do zabrane uvoza sveg voća i povrća iz Srbije.

Josifov je istakla da su nadležni napravili grešku što su dozvolili registraciju pesticida na bazi bakra za potrebe proizvodnje šećerne trske, što nije bilo dozvoljeno nigdje u svijetu. “Na ovaj način se svake godine uništi između 20.000 i 30.000 hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta”, rekla je Josifova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare