Instagram, YouTube, TikTok, Twitter meta žalbe EU na kripto oglašavanje

Ekonomija 08. jun 202313:38 0 komentara
Pixabay

Instagram Meta platforme (META.O), YouTube (GOOGL.O) Alphabeta, TikTok i Twitter mogli bi se suočiti sa regulatornim mjerama nakon što se evropska potrošačka grupa BEUC požalila Evropskoj komisiji i potrošačkim vlastima da internetske platforme navodno olakšavaju obmanjujuću promociju kripto imovine.

Kako navori Reuters, američki regulatori koji su tužili kripto platforme Coinbase COIN.O i Binance, zajedno s prošlogodišnjim kolapsom FTX-a, izazvali su zabrinutost oko zaštite potrošača vezanih za kripto imovinu kao što su bitcoin i Ether.

BEUC je u svojoj žalbi podnesenoj u četvrtak naveo da je širenje obmanjujućih reklama za kriptovalute na platformama društvenih medija nepoštena komercijalna praksa jer izlaže potrošače ozbiljnoj šteti kao što je gubitak značajnih količina novca.

Rečeno je da se to dešava putem reklama i uticaja.

Pozvao je Mrežu za saradnju za zaštitu potrošača da zahtijeva od internetskih platformi da usvoje strože politike oglašavanja na kriptovalute i poduzmu mjere kako bi spriječile utjecajne osobe da obmanu potrošače.

Mreža bi naknadno trebala obavijestiti Evropsku komisiju o djelotvornosti ovih mjera, navodi BEUC u zajedničkoj žalbi sa devet svojih članica.

Grupa je pozvala europske potrošačke vlasti da sarađuju s europskim nadzornim tijelima za finansijske usluge kako bi osigurale da platforme prilagode svoje politike oglašavanja kako bi spriječile obmanjujuću promociju kriptovaluta.

“Kripto će uskoro biti regulirano novom Uredbom o tržištu kripto imovine, ali se ovo zakonodavstvo ne primjenjuje na kompanije društvenih medija koje imaju koristi od reklamiranja kriptovaluta na račun potrošača”, rekla je generalna direktorica BEUC-a Monique Goyens u izjavi.

„Zbog toga se obraćamo nadležnima nadležnim za zaštitu potrošača kako bismo osigurali da Instagram, YouTube, TikTok i Twitter ispune svoju dužnost zaštite potrošača od kripto prevara i lažnih obećanja“, rekla je ona.

Grupe potrošača u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Portugalu, Slovačkoj i Španiji također su se prijavile na tužbu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad