Izgradnja Koridora 5c: Može li efikasnije?

Ekonomija 02. jul 202118:21 > 18:23 0 komentara
N1

O izgradnji Koridora 5c bh. građani slušaju skoro dvije decenije. Ovaj infrastrukturni projekat od velikog je značaja za BiH, ali i za region te EU. Koridor 5c dio je većeg projekta koji počinje u Mađarskoj, a završava u Pločama u Hrvatskoj. Iz EU poručuju nadležnima da učine sve te ubrzaju proces izgradnje.

Dok za nadležne u BiH izgradnja Koridora 5c teče očekivanom brzinom iz Evropske unije očekuju bržu dinamiku. Koridor dug više od 300 km kada bude izgrađen povećat će brzinu putovanja sa 60 na 130 km/h na autocesti.

Izgrađeni putevi i završene dionice koridora vc najbolje pokazuje kakve benefite za građane, privredu i bh ekonomiju on donosi. Kada Koridor 5c bude završen, a iz delegacije Evropske unije pozivaju sve da to bude do 2028. godine, milioni turista će proći kroz našu zemlje, a dugoročni ekonomski benefiti će biti ogromni.

Osim podrške i isticanja očekivanog roka iz Evropske Unije su izdvojili značajna sredstva kako bi Koridor bio dovršen.

“EU je izdvojila oko 230 miliona eura bespovratnih sredstava za izgradnju Koridora 5c u BiH uključujući izgradnju mostova Svilaj i Gradiška. Nakon završeka radova Koridor 5c će skratiti vrijeme putovanja, povećati sigurnost u saobraćaju u skladu sa EU standardima, smanjiti nivo zagađenosti zraka, unaprijediti trgovinske veze u regiji i pozitivno uticati na razvoj ekonomije i turističkog potencijala”, kazali su iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Koridor 5c – Brojni radovi u toku

Brojni radovi su trenutno u toku. Na području FBiH do sada je izgrađeno 40% Koridora 5c odnosno 113 km od 278 km koliko je predviđeno. Poprikuša-Nemila, Vranduk-Ponirak, samo su neka od aktivnih radilišta. Radovi su završeni na dionici Buna-Počitelj, dok su aktivna gradilišta i u Tarčinu, a izgrađuje se i autocesta Počitelj-Zvirovići.

“Na dionici Tarčin – Ivan kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo probijena je lijeva cijev tunela Ivan. Krajem augusta se očekuje i proboj desne tunelske cijevi. Trenutno se na području Zenice u okviru ugovora za izgradnju zeničke obilaznice završavaju radovi na dva projekta ukupne vrijednost 3,2 milona eura”, navode iz JP Autoceste FBiH.

Sa druge strane radovi na području bh. entiteta Republika Srpska trebali bi biti završeni do 2025. godine. Radovi na izgradnji Koridora podijeljeni su u tri faze. Prva je izgradnja dionice puta od petlje Tovira do Kostajnice i trenutno je urađeno 70%.

“Druga faza je od Kostajnice do Putnikovog brda odnosno to je obilaznica oko Doboja. To je dogovoreno, i ovih dana kreću stvarni radovi na terenu. Treća faza je od Petlje Tovira do Vukosavlja to je 35 km dužine. U pregovorima smo sa Evropskom investicijskom bankom”, kazao je Dušan Topić, direktor preduzeća Autoputevi RS.

I iz Autoputeva RS i Autocesta Federacije objašnjavaju da se gradi očekivanom dinamikom obzirom na finansijsku situaciju, ali i političku klimu. No, iz Evropske delegacije, ali i od bh. građana ponavlja se poruka: sve to može puno efikasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!