Kako potrošači u Srbiji imaju duplo jeftiniji plin nego u BiH?

Ekonomija 15. jul 202211:32 > 12:12 2 komentara

Građani u Federaciji BiH plaćaju plin 1,25 KM po kubiku, dok je u Srbiji cijena 60 feninga po kubiku, a pritome se nalazimo na istom gasovodu. To tvrdi Almir Bećarević, stručnjak za energetiku. Ipak, Bisera Hadžialjević, generalna direktorica Energoinvesta za N1 kaže da to donosi država, te da je tako jer Srbija subvencionira plin svojim građanima dok Federacija BiH, odnosno Kanton Sarajevo, to ne rade. 

Da li će biti subvencija zbog poskupljenja

Naglašava da Srbija i BiH imaju istu formulu, ali da Srbija subvencionira neke građane, te da ne mogu se porediti te cijene u odnosu na ove cijene.

“Naftna formula je jednostavna za izračunati, svi imamo istu. Ono što odluči država šta će uraditi prema cijeni gasa i prema svojim građanima je odluka te države. Srbija subvencionira svoje građanstva. Mi smo prošle godine subvencionirali i građani nisu poskupljenja plaćali. To je subvencionirala Vlada Federacije BiH i Kanton Sarajevo”, kaže generalna direktorica Energoinvesta.

Pitamo je postoji li mogućnost da se i u BiH subvencionira?

“To nije pitanje za Energoinvest. Energoinvest je snadbjevač koji dobije cijenu od isporučioca, ukalkuliše sve troškove trasportera, imamo ih tri, ukalkuliše sve troškove koji imaju učesnici u gasnom bisnizu i to je cijena koja dolazi”, pojašnjava.

Poznato je i da u bh. entitetu Republika Srpska nije poskupio plin.

“To ne bih komentarisala. Svi imamo istu naftnu formulu i ono što znam da se i tamo plaća kubik gasa u konvertibilnoj marki i da je došlo do pada eura u odnosu na dolar. Koja je to druga formula ja ne znam, da li će subvencinirati oni nešto, ja ne znam”, ističe.

Razlozi poskupljenja

Do povećanja cijene plina je došlo jer je poskupjela nafta i naftni derivati, te zato jer se desila promjena eura u odnosu na dolar i to je ono što je dvostruki udar. Ovako je kao glavni razlog poskupljena plina, koje je jučer najavljeno, generalna direktorica Energoinvesta.  Izrazila je nadu da bi cijene gasa mogle padati.

“Ja se nadam. Mi očekujemo da neki peak-ovi moraju da dosegnu neki vrh. Ne mislim da je moguće trostruko povećanje cijena gasa, ovo što Njemačka ima je četiri puta više nego u BiH”, izjavila je Hadžialjević, napominjući da do 1. oktobra cijena ostaje ista.

Inače, svakog tromjesječja se radi usklađivanje cijena sa berzanskim dešavanjima, odnosno sa Gazpromom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare