Kineska ekonomija je u nevolji, evo šta je pošlo po zlu

Ekonomija 22. aug 202309:50 0 komentara
Pixabay.com

Kina je dugo bila pokretač globalnog rasta. Ali posljednjih sedmica, njeno ekonomsko usporavanje uznemirilo je međunarodne lidere i investitore koji više ne računaju da će ona biti bedem protiv problema iz drugih mjesta. Zapravo, po prvi put u decenijama, druga svjetska ekonomija je i sama u nevolji.

Hongkonški Hang Seng (HSI) indeks doživio je veliki pad u petak i to za više od 20% sa svog nedavnog vrhunca u januaru. Prošle sedmice, kineski juan postao je manje vrijedan u odnosu na američki dolar. Ovo je najniža vrijednost koju je juan imao u posljednjih 16 godina. Kako bi pokušala spriječiti da juan postane još manje vrijedan, centralna banka Kine je preduzela veliki korak da ga zaštiti. Odlučili su da bi kurs između juana i dolara trebao biti viši od onoga što je većina ljudi očekivala. Ovo je način da se juan malo ojača i spriječi da izgubi preveliku vrijednost.

Problem je u tome što, nakon naglog naleta aktivnosti početkom ove godine nakon ukidanja karantina Covida, rast zastaje. Potrošačke cijene padaju, kriza nekretnina se produbljuje, a izvoz je u padu. Nezaposlenost među mladima je toliko porasla da je vlada prestala da objavljuje podatke.

Da stvari budu još gore, veliki graditelj nekretnina i istaknuta investiciona kompanija propustili su uplate svojim investitorima posljednjih sedmica, što je ponovo podstaklo strah da bi tekuće pogoršanje stambenog tržišta moglo dovesti do povećanih rizika po finansijsku stabilnost.

Nedostatak odlučnih mjera za stimulaciju domaće potražnje i strah od zaraze pokrenuli su novu rundu smanjenja rasta, pri čemu je nekoliko velikih investicionih banaka smanjilo svoje prognoze ekonomskog rasta Kine na ispod 5%.

Reuters

“Smanjujemo prognozu rasta realnog kineskog BDP-a… kako se pad nekretnina produbljuje, vanjska potražnja dodatno slabi, a podrška politikama je manja od očekivane”, napisali su analitičari UBS-a u izvještaju o istraživanju od ponedjeljka.

Istraživači iz kompanija Nomura, Morgan Stanley i Barclays ranije su smanjili svoje prognoze.

To znači da bi Kina mogla značajno propustiti svoj službeni cilj rasta od “oko 5,5%”, što bi bilo zvor velikog stida za kinesko vodstvo pod predsjednikom Xi Jinpingom.

To je daleko od globalnog finansijskog sloma iz 2008. godine, kada je Kina pokrenula najveći paket stimulacija na svijetu i bila prva velika ekonomija koja je izašla iz krize. To je također preokret u odnosu na rane dane pandemije, kada je Kina bila jedina velika razvijena ekonomija koja je izbjegla recesiju. Pa šta je pošlo po zlu?

Problemi sa nekretninama

Kineska ekonomija je u padu od aprila, kada je zamah od snažnog početka godine zastao. Ali zabrinutosti su se pojačale ovog mjeseca nakon neispunjenja obaveza od strane Country Gardena, nekada najvećeg investitora u zemlji po prodaji nekretnina, i Zhongrong Trusta, vodeće trust kompanije.

Izvještaji da Country Garden nije platio kamate na dvije obveznice u američkim dolarima uplašili su investitore i probudili uspomene na Evergrande, čije je neplaćanje duga 2021. godine označilo početak krize nekretnina.

Dok Evergrande još uvijek prolazi kroz restrukturiranje duga, problemi u Country Gardenu izazvali su novu zabrinutost oko kineske ekonomije.

Peking je uveo niz mjera podrške za oživljavanje tržišta nekretnina. Ali čak i jači igrači sada se klate na ivici nemogućnosti isplata, naglašavajući izazove s kojima se Peking suočava da obuzda krizu.

U međuvremenu, čini se da su se dugovi kod investitora proširili na industriju investicijskih fondova u zemlji koja vrijedi 2,9 biliona dolara.

Zhongrong Trust, koji je upravljao sredstvima u vrijednosti od 87 milijardi dolara za korporativne klijente i bogate pojedince, nije uspio da otplati niz investicionih proizvoda za najmanje četiri kompanije, u vrijednosti od oko 19 miliona dolara, prema izjavama kompanije od ranije ovog mjeseca.

Reuters

Ljuti demonstranti su čak nedavno protestovali ispred ureda trust kompanije, zahtijevajući isplate za proizvode visokog prinosa, prema video snimcima objavljenim na kineskim društvenim mrežama.

“Dalji gubici u sektoru nekretnina rizikuju da se preliju u širu finansijsku nestabilnost”, rekao je Julian Evans-Pritchard, šef kineske ekonomije u Capital Economics.

“S obzirom da domaća sredstva sve više bježe u sigurnost državnih obveznica i bankovnih depozita, sve više nebankarskih finansijskih institucija moglo bi se suočiti s problemima likvidnosti”, dodao je.

Dug lokalne samouprave

Još jedna velika zabrinutost je dug lokalne samouprave, koji je porastao uglavnom zbog naglog pada prihoda od prodaje zemljišta zbog pada imovine, kao i dugotrajnog uticaja troškova nametanja pandemije.

Ozbiljni fiskalni stres na lokalnom nivou ne samo da predstavlja veliki rizik za kineske banke, već i smanjuje sposobnost vlade da podstakne rast i proširi javne usluge.

Peking je do sada predstavio stalne inkrementalne mjere za jačanje ekonomije, uključujući smanjenje kamatnih stopa i druge poteze za pomoć tržištu nekretnina i potrošačkim preduzećima.

Ali se uzdržao od bilo kakvih većih poteza. Ekonomisti i analitičari rekli su za CNN da je to zato što je Kina postala previše zadužena da bi napumpala ekonomiju kao prije 15 godina, tokom globalne finansijske krize.

Tada su kineski lideri uveli fiskalni paket od četiri triliona juana (586 milijardi dolara) kako bi minimizirali uticaj globalne finansijske krize. Ali mjere, koje su bile fokusirane na infrastrukturne projekte koje vodi vlada, dovele su i do kreditne ekspanzije bez presedana i ogromnog povećanja duga lokalne vlade, od kojeg se privreda još uvijek bori da se oporavi.

Reuters

“Iako postoji i ciklični element trenutnog pada koji opravdava veće stimulacije, čini se da su kreatori politike zabrinuti da bi njihova tradicionalna politika politike dovela do daljeg porasta nivoa duga koji bi ih u budućnosti ponovo pogodio”, rekao je Evans-Pritchard .

Kreatori politike u Pekingu su u nedjelju ponovo potvrdili da je jedan od njihovih glavnih prioriteta obuzdavanje sistemskih rizika duga kod lokalnih vlasti.

Narodna banka Kine, finansijski regulator i regulator za vrijednosne papire zajednički su se obavezali da će zajedno raditi na rješavanju ovog izazova, navodi se u saopćenju centralne banke.

Demografski pad

Štaviše, Kina se suočava s nekim dugoročnim izazovima, poput krize stanovništva i zategnutih odnosa s ključnim trgovinskim partnerima kao što su Sjedinjene Države i Evropa.

Ukupna stopa fertiliteta u zemlji, prosječan broj beba koje će žena imati tokom svog života, pala je na rekordno nizak nivo od 1,09 prošle godine sa 1,30 samo dvije godine ranije, prema nedavnom izvještaju državnog Jiemian.com, koji se poziva na studija od strane jedinice Nacionalne zdravstvene komisije.

To znači da je stopa fertiliteta u Kini sada čak niža od one u Japanu, zemlji koja je dugo poznata po svom starenju društva.

Pixabay

Ranije ove godine, Kina je objavila podatke koji pokazuju da je njena populacija počela da se smanjuje prošle godine, prvi put u šest decenija.

“Stareća demografija Kine predstavlja značajne izazove za njen potencijal ekonomskog rasta”, rekli su analitičari iz Moody's Investors Service u prošlosedmičnom izvještaju.

Pad ponude radne snage i povećana zdravstvena i socijalna potrošnja mogli bi dovesti do šireg fiskalnog deficita i većeg opterećenja duga. Manja radna snaga bi također mogla narušiti domaću štednju, što bi rezultiralo višim kamatnim stopama i smanjenjem investicija.

„Potražnja za stambenim zgradama će dugoročno pasti“, dodali su.

Demografija, zajedno sa usporavanjem migracije sa sela u urbana područja i geopolitičkim lomljenjem, su “strukturalne prirode” i uglavnom su izvan kontrole kreatora politike, rekao je Evans-Pritchard.

“Velika slika je da je trend rasta značajno opao od početka pandemije i izgleda da će u srednjoročnom periodu dalje opadati”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!