Koliko je realan životni standard u FBiH: Potrošačka korpa raste brže od plata (INFOGRAFIKA)

Ekonomija 24. sep 202417:14 0 komentara
towfiqu Barbhuiya / Alamy / Alamy / Profimedia

Od 2014. do 2024. godine, građani Federacije Bosne i Hercegovine suočavaju se s rastućim troškovima života, dok prosječne plate ne uspijevaju održati korak.

Sindikalna potrošačka korpa, koja mjeri osnovne životne troškove četveročlane porodice, značajno je porasla tokom ovog perioda, dok je rast plata bio spor i nedovoljan da pokrije sve veće potrebe građana.

Brz rast troškova života

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), sindikalna potrošačka korpa za jun 2024. godine iznosila je 2.964 KM, dok je prosječna plata bila 1.364 KM. Ovi brojevi pokazuju da prosječna plata pokriva samo 46% osnovnih troškova života. Kada se uzme u obzir da su minimalne plate još niže, pokrivenost osnovnih potreba minimalnom platom iznosi svega 21%.

Troškovi života su naročito rasli u kategoriji prehrane, koja čini najveći dio potrošačke korpe. Na primjer, hrana čini preko 40% ukupnih troškova, a cijene osnovnih namirnica kontinuirano rastu, prateći inflaciju i promjene na globalnom tržištu. Ovo značajno utiče na kućne budžete, a porodice s prosječnim primanjima sve teže podmiruju svoje potrebe.

Plata ne prati rast cijena

U 2014. godini prosječna neto plata u FBiH iznosila je 830 KM, dok je sindikalna potrošačka korpa bila 1.800 KM. Do 2024. godine prosječna plata je porasla na 1.364 KM, ali potrošačka korpa je skoro udvostručena. Ovakav trend jasno pokazuje da ekonomski rast u BiH nije ravnomjerno raspoređen, te da radnici ne dobijaju dovoljno kako bi održali stabilan životni standard.

Pandemija 2020. godine dodatno je pogoršala situaciju, kada su troškovi života porasli na 2.200 KM, dok su plate ostale blizu 950 KM. Nakon pandemije, došlo je do skoka cijena, što je uzrokovalo da troškovi života za porodice budu sve veći, dok plate nisu uspjeli pratiti taj rast.

Građani suočeni s financijskim pritiscima

S obzirom na rastući jaz između plata i troškova, sve više građana FBiH nalazi se u financijskim poteškoćama. Mnogi navode da njihove plate nisu dovoljne da pokriju ni osnovne životne troškove, posebno u većim gradovima poput Sarajeva, gdje su cijene stanovanja i komunalija znatno više. Prosječna porodica s dvije plate često nije u mogućnosti podmiriti troškove prehrane, stanovanja, obrazovanja i zdravlja, što dodatno smanjuje kvalitet života.

Potrebne promjene

Rastuća neusklađenost plata i troškova života poziva na hitne ekonomske mjere koje bi omogućile bolju zaštitu radničkih prava i povećanje plata. Bez tih mjera, mnogi građani će se nastaviti boriti s financijskim poteškoćama, dok se standard života u zemlji dodatno pogoršava.

Sve dok troškovi života rastu mnogo brže od plata, jaz između stvarnog životnog standarda i potrebnih prihoda će se produbljivati, ostavljajući većinu građana FBiH u nepovoljnom položaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!