Lidl zvanično krenuo u pohod na bh. tržište: Građani ga s nestrpljenjem očekuju

Ekonomija 24. maj 202415:59 0 komentara
N1

Poznatom trgovačkom lancu, Lidlu, Bosna i Hercegovina sve je primamljivije tržište. Nedavno je investirano 100 miliona evra u izgradnju logističko-distributivnog centra, a izgradnja maloprodajnih objekata u nekoliko bh. gradova uveliko traje. Građani se nadaju konačno nižim cijenama.

Nova radna mjesta, napredak bh. ekonomije i niže cijene, u prvom redu prehrambenih namirnica, u tom duhu trebalo bi svoja vrata da otvori jedan od vodećih maloprodajnih lanaca hrane u Evropi. Građani ipak skeptični kada je riječ o pokretanju Lidla.

“Na neki način se svi oni vrlo brzo dogovore oko visine cijena, jedni su jeftiniji u nečemu, drugi u nečemu, svi oni to nekako dovedu u ravnotežu, tako da niko nije baš jeftiniji. Mislim da se dogovaraju”, rekla je jedna sugrađanka.

U Istočnom Sarajevu, raduju se otvaranju njemačkog lanca i nadaju se niskim cijenama na policama i kažu da će njegov dolazak dobro doći građanima.

“Kako da neće, ako je kvalitetna hrana, ako nije, svi znamo, svi tražimo ono što je kvalitetno, dobro i svježe”, kazala je jedna od građanki.

Kada je riječ o glavnom gradu, u sarajevskom naselju Halilovići na spoju Devete transverzale traje izgradnja Lidla. Rok za izgradnju je 18. novembar 2024. godine.

Za sada je poznato da će, osim u Sarajevu, svoje objekte otvoriti i u Mostaru, Bijeljini, Istočnom Sarajevu. U Lepenici u opštini Kiseljak, nedavno je započeta izgradnja prvog logističko-distributivnog centra sa 200 radnih mjesta. Ukupna vrijednost investicije je 100 miliona evra, o čemu je govorio i generalni direktor u BiH, Toljan Papajorgji.

”Predan rad i saradnja proteklih mjeseci popločali su nam put da zajedno obilježimo ovu značajnu prekretnicu. Sa ponosom predstavljamo našu najveću investiciju u Bosni i Hercegovini”, istakao je Papajorgji.

I dok većina građana iščekuje otvaranje Lidla, konkurencija zabrinuta. Naročito, imajući u vidu niske cijene i pripreme kojima se ova kompanija posveti, prije no otvori svoja vrata.

“Svaki uposlenik prođe obuku koja traje godinu dana, pri čemu ta obuka obuhvata da taj uposlenik može da bude magacioner, neko ko raspoređuje robu po rafama, a može da bude i blagajnik. Oni imaju relativno mali broj uposlenih radnika u odnosu na druge, ali su ti ljudi bolje plaćeni i mogu da zamene bilo koju poziciju unutar prodajnog mjesta. Sve to ukazuje da će to biti dobro za naše kupce, ali će biti poteškoća za sve lance koji su se u međrevremenu razvili. Ono što znam jeste da su se neki lanci već obezbijedili značajna sredstva koja će moći da koriste da bi smanjili svoju zarada, ali ostali konkurentni u odnosu na Lidl”, naveo je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Ipak, konkurencija za sada može odahnuti, s obzirom da još uvijek nije poznat datum otvaranja. Vođeni dosadašnjim praksom, vjerovatno će se sačekati izgradnja svih objekata, a potom svečani početak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!