Nakon 30 godina provedenih u Švicarskoj, odlučio se vratiti u BiH i investirati u solarnu energiju

Ekonomija 05. aug 202407:24 0 komentara
N1

Jedan od najčešće korištenih obnovljivih izvora energije u svijetu je solarna energija koja nudi održiv i ekološki prihvatljiv način smanjenja upotrebe fosilnih goriva. U Tuzlanskom kantonu rade se brojne aktivnosit na tom polju, a ozbiljan potez je otvaranje firme za instalaciju solarnih elektrana u Živinicama, praksi prepisanoj od firme iz Švicarske.

Anel Hadžić, vlasnik Firme „Smart solar“ Živinice rodom iz Kalesije, već 30 godina živi u Švicarskoj, a deset godina je vezan za rad sa solarnom energijom. Znanje, kapital i iskustvo, odlučio je donijeti u svoju zemlju.

“Cilj nam je da u narednom periodu, sklopili smo i neke ugovore sa školama i fakultetima, možemo obučavati mlađu raju za solarnu energiju. S tim ciljem je povezan i patriotizam prema našoj domovini”, rekao je on.

Za početak, u kompaniji će raditi deset inžinjera elektro i mašinske struke, a plan je zaposliti njih još 15 kao i radnike koji će montirati solarne elektrane, odnosno, po principu „ključ u ruke“.

“Ako klijent dođe kod nas, mi ćemo razraditi čitav projekat. Od tog projekta će se ići u realizaciju. Sa kompletnom dokumentacijom. Znači sve što je potrebno za projekat”, istakao je Hadžić.

Lokalna zajednica je objeručke prihvatili ovu investiciju kao i sve druge po čemu je sve poznatija.

“Mi u Živinicama trenutno imamo 465 firmi sa sjedištem, 24 više nego prošle godine što znači da imamo konstatnost u povećavanju. Zadovoljstvo nam je da povećavamo ukupnu vrijednost proiozvodnje, da povećavamo broj zaposlenih”, kazao je Began Muhić, gradonačelnik Živinica

Više u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!