Orbanov zet za tri godine došao do pet poslovnih parkova u Beogradu

Ekonomija 16. jan 202416:54 1 komentar
Najveći od pet biznis parkova koje je kupio fond Ištvana Tiborcz u Beogradu, januar 2024. (RSE)

Za samo tri godine, kroz tri odvojene transakcije, vlasništvo nad više od 122.000 kvadrata poslovnog prostora u Beogradu, prešlo je iz firme pod kontrolom Mađarske nacionalne banke u ruke kompanije na čijem je čelu Ištvan Tiborcz, zet mađarskog premijera Viktora Orbana, utvrdio je uvidom u zvaničnu dokumentaciju Radio Slobodna Evropa.

Portfolio nekretnina koji se sastoji od 11 poslovnih zgrada na Novom Beogradu prešao je iz Nacionalne banke Mađarske u vlasništvo Tiborcza preko mađarske kompanije Indotek, koja je ovim nekretninama upravljala dvije godine, od početka 2022. do januara 2024.

Transakcija se dogodila početkom januara, ali ujedno nije jedini posao u Srbiji u koji je ušao Tiborcz, koji je u rodbinskim vezama sa Orbanom.

Viktor Orban je na čelu Vlade Mađarske u kontinuitetu od 2010. godine. Njegovo učvršćivanje na vlasti pratilo je i širenje korupcije u zemlji, koja je prema podacima organizacije Transparency International, trenutno država sa najvećim stepenom korupcije u EU.

Iako između 25 i 30 posto mađarske ekonomije, prema posljednjim izvještajima organizacije Transparency International Mađarska kontrolišu ljudi bliski Viktoru Orbanu i vladajućoj stranci Fidesz, sudskih postupaka u vezi sa eventualnim zloupotrebama nije bilo.

APR

O zgradama na Novom Beogradu

Od januara vrijednim nekretninama u Beogradu upravljaće Diofa fond kao dio BDPST grupe koju vodi Ištvan Tiborcz.

Radi se o pet poslovnih parkova koji imaju ukupnu površinu od 122,5 kvadratnih metara. Građeni su od 2004. godine i svi se nalaze u novom centru biznisa koji se i dalje razvija na teritoriji Novog Beograda.

U ovim zgradama nalaze se poslovne prostorije brojnih IT firmi među kojima su poznatije kompanije TomTom i Nordeus, jedna od zgrada poslovni je centar srbijanske avio kompanije Air Srbija, prostorije banaka kao što je na primjer UniCredit banka.

U jednoj od zgrada nalaze se prostorije Delegacije Evropske komisije u Srbiji kao i Australijska ambasada.

Za svaku od pet zgrada još prilikom gradnje osnovane su zasebne firme koje upravljaju iznajmljivanjem nekretnina. Prema podacima iz finansijskih izvještaja tih firmi ukupna vrijednost nekretnina i zemljišta je 274, 2 miliona eura.

U toku 2022. kada je u pitanju samo prihod od izdavanja nekretnine on je za svih pet zgrada iznosio 23,7 miliona eura. Sve nekretnine gradio je investicioni fond GTC.

Više na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare