Pljušte novi otkazi u Netflixu: Očekuje se dalji pad broja korisnika

Ekonomija 24. jun 202216:13 0 komentara
Ilustracija: Pixabay

Netflix je najavio još jednu rundu otpuštanja zaposlenih kako bi se izborio sa usporenim rastom i sve agresivnijom konkurencijom.

Striming gigant je najavio otpuštanje još 300 zaposlenih – otprilike 4 posto radne snage – uglavnom u SAD, nakon što je otpustio 150 ljudi u maju.

Odluka o novim otpuštanjima dolazi nakon što je kompanija u aprilu prijavila prvi gubitak korisnika u posljednjoj deceniji. Servis zbog toga testira nove i jeftinije pakete podržane oglasima i suzbija dijeljenje lozinki kako bi podstakao rast.

„Nastavljamo sa ulaganjima. Izvršili smo ova prilagođavanja kako bi troškovi bili u skladu sa usporenim rastom“, objasnili su nadležni u Netflixu.

„U svakom slučaju, nastavljamo zapošljavanje u drugim oblastima.“

Netflix trenutno ima 220 miliona pretplatnika širom svijeta i ostaje lider na tržištu striminga. Međutim, u posljednjih nekoliko godina se suočava sa oštrom konkurencijom rivalskih platformi kao što su Disney+ i Amazon Prime Video i drugi.

Kompanija je nedavno podigla cijene paketa u SAD, Velikoj Britaniji i u još nekoliko visokorazvijenih zemlja, što je samo doprinijelo daljem gubitku pretplatnika. Interne analize kompanije pokazuju da će do kraja jula izgubiti još dva miliona korisnika.

Ted Sarandos, zamjenik izvršnog direktora kompanije, rekao je na konferenciji u Kanu da Netflix pregovara sa mnogim kompanijama i istražuje nova partnerstva u oglašavanju kako bi se prilagodio tržištima osjetljivim na cijene.

„Reklame neće biti u svim paketima. Dodajemo oglasni sloj za ljude žele nižu cijenu i reklame im ne predstavljaju problem“, rekao je Sarandos.

Nova otpuštanja su povezana i sa recesijom. Ekonomska stagnacija u SAD je posebno primjetna u tehnološkom sektoru, gdje su kompanije otpustile skoro 27.000 radnika samo ovog mjeseca – što je otprilike duplo više od broja zabelježenog tokom cijele 2021. godine, prenosi BBC.

Šef američke Centralne banke je rekao članovima Kongresa da napori da se stabilizuju cijene podizanjem kamatnih stopa može dodatno usporiti privredu zemlje, ali da hoće doprineti normalizaciji cijena.

On je u razgovoru sa medijima priznao da mogućnost dublje recesije svakako postoji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!