Počela Sarajevska energetska klimatska sedmica SECW2023

Ekonomija 26. sep 202314:12 0 komentara
SECW

Danas je zvanično otvorena prva "Sarajevska energetska klimatska sedmica SECW2023", koja će se održavati u periodu od 25. do 29. septembra. Ovaj međunarodni događaj, organiziran u saradnji sa brojnim domaćim i međunarodnim partnerima i institucijama, okupio je više od hiljadu stručnjaka iz različitih dijelova svijeta.

Cilj ovog skupa je ubrzanje ključnih reformskih procesa u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, te pružanje adekvatnih odgovora na izazove klimatskih promjena.

Jedan od ključnih govornika na otvaranju događaja bio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, koji je istakao važnost energetske tranzicije u zemlji. Naglasio je da Bosna i Hercegovina planira usvojiti cjelokupan pravni okvir u oblasti energetike i dekarbonizacije, kako bi se osigurala efikasna implementacija ovih promjena.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, organizatora Sedmice, dodao je da se zemlja priprema za niz ključnih odluka u vezi s energetskim sektorom, te istakao važnost ovakvih događaja u promociji tranzicije energetskog sektora.

Sarajevska energetska klimatska sedmica dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s neophodnošću usklađivanja sa svjetskim deklaracijama i propisima u oblasti energetike i zaštite okoliša. Ovaj događaj okuplja stručnjake iz cijelog svijeta kako bi razmotrili mogućnosti i izazove tranzicije ka čistoj energiji i održivom okolišu.

Courtney Chubb, direktorica USAID misije u BiH, istakla je važnost promjena u energetskom sektoru i podršku koju pruža USAID u tom smjeru.

SECW

Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, naglasio je da reforma energetskog sektora u Bosni i Hercegovini ima regionalni značaj te da je neophodna za suočavanje s izazovima klimatskih promjena.

Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške, istakao je spremnost Norveške da podrži razvoj čiste energije u Bosni i Hercegovini.

Josef Zrzavecký, ispred Ureda ambasadora Češke Ambasade, podsjetio je na iskustvo Češke u reformi energetskog sektora te ponudio podršku i ekspertizu svoje zemlje u ovom procesu.

SECW

Sarajevska energetska klimatska sedmica SECW2023 podržana je od strane brojnih partnera i organizacija, uključujući zemlje partneri Češku i Norvešku, Britansku i Švedsku ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka i mnoge druge.

Ovaj događaj predstavlja ključni korak ka ostvarivanju ciljeva klimatske neutralnosti i energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini. Uz nedavno usvojene energetske zakone, Sarajevska energetska klimatska sedmica postavlja temelje za održivu energetsku budućnost zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!