Pojedini projekti na čekanju, okreće li se RS ka istoku?

Ekonomija 03. apr 202421:47 1 komentar

Uprkos pritiscima i sankcijama zapada, Republika Srpska je stabilna u svim segmentima i bila bi još stabilnija da ne postoji BiH, poručuju danas njeni predstavnici. S druge strane, pojedini projekti u RS na čekanju. Njemačka obustavlja investicije. Okreće li se RS ka istoku? Brojna pitanja otvorio prvi međunarodni sajam privrede "Banjaluka EXPO 2024" koji je počeo u gradu na Vrbasu.

Tri stotine izlagača iz deset zemalja na jednom mjestu. U šatoru i oko njega na oko 10.000 kvadratnih metara izloženi proizvodi.

Izlagači iz različitih oblasti. Metalna i drvna industriija, it sektor, robotika…samo su neki od njih. Svi zajedno okupljeni sa istim ciljem:

“Uvezati se privredno, uvezati se sa potencijalnim partnerima , ovo je dakle izuzetna prilika da se takvi poslovni susreti naprave i da se naprave dobri poslovni rezultati”, kazao je izlagač Nenad Ratkovac.

No, osim izlagača, stigli su i brojni politički predstavnici. Ali, i gosti. Iz Srbije sa željama:

“Da CEFTA sporazum konačno profunkcioniše u punom kapacitetu, da se otvoreni balkan etablira i implementira u svim državama na Zpadnom balkanu. Ako EU može da ima slobodne granice između svojih država članica zašto to ne mogu i zemlje na Balkanu”, kazao je Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.

Zbog politike. Dok je incijativa “Otvoreni Balkan” na čekanju zbog nepostizanja dogovora i po ovom pitanju između dva entiteta, na čekanju su i pojedini projekti u RS. Od istih odustala je Njemačka. Razlog: ponovo politika. Milorada Dodika. No, predsjednik RS po glavi se ne češe. Sada on tvrdi “Sve je laž”.

“Kažu mi ćemo obustaviti projekte u RS i oni jesu odustali od neka tri projekta. Ali lažu, saveznu vladu njihovu ne poštuju njihovi privrednici jer oni nisu raskinuli ugovor i to nam sada pravi problem u smislu da ne možemo da nađemo nove partnere koje već imamo. Mi smo već do sada trebali da dovedemo partnere na ta tri projekat međutim firme iz Njemačke ne žele da raskinu ugovore”, kazao je Dodik.

Pa se RS želi okretati istoku sklapanjem ugovora. Ministar spoljne trgovine BiH Staša Košarac nudi prijedlog:

“Ako sklopimo ugovore sa Kinom i Ruskom federacijom, evroazijskom unijom, to znači da ćemo imati spoljnu trgovinu proizvoda. To će značiti da će se u RS otvoriti jedan ozbiljan investicioni zamajac, da one zemlje koje nemaju ugovore o spoljnoj trgovini će moći investirati svoje proizvoljne instalacione kapacitetete u RS i to je snaga politike RS i, žao mi je u Sarajevu to teško prolazi , isključivo su zagledali u EU”, kaže Košarac.

Iz koje je, bar kako je najavljeno, zajedno sa grantom iz UNDP-a stigao novac za realizaciju još jednog projekta u RS. Isti, danas, najavljuje, ponovo i premijer RS Radovan Višković:

“Ovdje će vrlo brzo da nikne, neposredno u blizini, i naučno-tehnološki park, koji će biti još jedan podstrek za razvoj privrede i RS i za povezivanje privrede i naučno zajednice”, kaže Višković.

Privreda će se za to vrijeme, do 5.aprila sigurno koliko traje sajam, povezivati u improvizovanom prostoru. Šatoru. No, kako najavljuje domaćin, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, u gradu na Vrbasu, adekvatan prostor u budućnosti, neće izostati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare