Prevent zatvara još jednu fabriku: Radnici na ulici traže svoja prava

Ekonomija 20. dec 202316:00 0 komentara
Akta.ba

Radnici kompanije Prevent FAD d.o.o Jelah-Tešanj okupili su se danas ispred upravne zgrade ASA Preventa u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom Preventa da ugasi proizvodnju u FAD Jelah i otpusti radnike uz minimalne zakonske otpremnine.

Predsjednik Sindikata FAD Jelah Enes Roša izjavio je za Akta.ba da su nezadovoljni jer su Preventu zaradili milione i da žele nastaviti raditi, ali Uprava je odlučila sve ih otpustiti i zatvoriti fabriku.

Istakao je da je FAD Jelah samo prošle godine ostvario dobit od 2,6 miliona KM sa svega 59 radnika, koji sada ostaju bez posla.

Roša je naveo da bi radnici pristali na otkaze ukoliko ponuđene minimalne zakonske otpremnine budu uvećane za 2.500 KM po radniku, ali Uprava ne pristaje na to.

Ranije je zatvoren pogon Preventa u Bužimu.  Otkazi su uručeni za oko 70 radnika, a svi radnici će dobiti otpremnine u skladu sa zakonom i radnim stažom u iznosu od oko 400-500 KM. U obrazloženju kompanije Prevent o zatvaranju još jednog proizvodnog pogona, kaže se da je ono reakcija na ekonomsku krizu i zaštita radničkih prava.

“Uslijed posljedica inflacije, globalne ekonomske krize i promijenjenih uslova na tržištima gdje je Prevent Bužim najviše poslovao, a uz negativne ekonomske pokazatelje i stručne analize menadžment je bio primoran donijeti ovu tešku odluku o zatvaranja pogona, s tim da je naš fokus očuvanje radnih mjesta u stabilnim kompanijama Prevent Grupacije, koja zapošljava 3400 uposlenika”, naveli su tada iz ove kompanije za Akta.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!