Rast cijena kvadrata stana povećava stanarine u bh. gradovima; Najam stana u Sarajevu i do 3.000 KM

Ekonomija 06. okt 202415:56 0 komentara
N1

Kako navode iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u poređenju s prosječnom cijenom prodanih novih stanova po kvadratnom metru, u prošloj godini prosječna cijena bila je viša za deset posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine bila veća za 9,5 posto.

Raznolikost cijena, ovisno o lokaciji, nedostatak određenih tipova stanova te porast cijena nekretnina predstavljaju izazove za kupce stanova na dinamičnom bh. tržištu. Službena statistika pokazuje kako je za kvadrat stana u BiH u drugom tromjesečju u prosjeku bila potrebna 2.851 KM, penosi Večernji list BiH.

Prosječna cijena

Kako navode iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u poređenju s prosječnom cijenom prodanih novih stanova po kvadratnom metru, u prošloj godini prosječna cijena bila je viša za deset posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine bila veća za 9,5 posto.

Ovaj rast cijena, smatraju stručnjaci, vrlo je vjerovatno utjecao na pad potražnje, odnosno prodaje novih stanova. Službeni podaci potkrepljuju tu tvrdnju jer je i prema statistici broj prodanih novih stanova u odnosu na prosječan broj prodanih stanova u prošloj godini manji za 8,1 posto.

Prema riječima stručnjaka, stanovi se prodaju, ali ne brzinom i intenzitetom kao što je to ranije bilo. Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banje Luke, kazao je za Nezavisne novine kako je primjetno da je došlo do manje potražnje za stanovima u Republici Srpskoj.

“Sigurno je to nastalo kao rezultat i viših troškova finansiranja same kupovine stanova jer imamo situaciju da su kamate u bankama porasle. S druge strane, imamo situaciju da je Investicijska razvojna banka (IRB) RS-a ograničena mogućnostima za finansiranje te kupovine, tako da veliki broj stanova čeka finansiranje banaka kako bi se ta kupovina realizirala”, rekao je Račić, dodajući da je teško prognozirati hoće li to dovesti do pada cijena nekretnina te da je činjenica da će i sama potražnja u razdoblju koje je pred nama diktirati gradnju stanova.

Agenti za nekretnine ističu kako je u najvećem gradu RS-a došlo do pada potražnje. Kako ističe Dragan Milanović, agent iz Banje Luke, kazao je kako cijene u novogradnji nisu padale te da su one u staroj gradnji individualna stvar.

“Kad duže neka nekretnina stoji u oglasima ili je neka cijena previsoko formirana za taj trenutak i ne može se prodati, a ljudima se žuri, onda se oni odluče korigirati cijene i tako se na nekim primjerima može vidjeti da je došlo do pada cijene stanova”, kazao je Milanović i istaknuo da općenito nije došlo do pada cijena, ali dodaje da nije bilo ni rasta.

Najam stana u Sarajevu i do 3.000 KM

Osim visokih cijena kvadrata stana, koje su posljednjih godina rasle, više novca potrebno je i za stanarine. Uvidom u oglase, stanovi između 40 i 50 kvadrata u Banjoj Luci u novijoj gradnji ne mogu se iznajmiti ispod 800 KM.

Tako opremljen stan od 45 kvadrata u novijoj gradnji, oko dva kilometra od središta, stoji 850 KM mjesečno. Plus režije, što znači da za jedan mjesec treba zaraditi bar 1000 KM samo za troškove stanovanja u Banjoj Luci, a što je za 100 KM više od minimalca u RS-u.

U starijoj gradnji mogu se naći jeftiniji stanovi, naročito oni koji nisu renovirani i koji se iznajmljuju opremljeni pohabanim namještajem. Takvi stanovi uglavnom su udaljeniji od uže gradske jezgre, pa se jedan takav stan od 46 kvadrata, udaljen otprilike pet kilometara od središta, izdaje za 450 KM.

I Sarajlije muku meče s cijenama stanova za najam. Primjerice, stan od 60 kvadrata u središtu Sarajeva, za koji se navodi da je ekskluzivan, nudi se za 1.100 maraka, na Marijin Dvoru je 1.300 KM, a prostor od osamdesetak kvadrata može da se iznajmi za 2.200 maraka.

U oglasnicima se nudi i stan od 144 kvadrata na Marijin Dvoru koji košta nevjerovatnih 3.000 maraka. Stan za iznajmljivanje u novogradnji na Skenderiji od 60 kvadrata košta 1.700 maraka. Garsonjera u Tuzli može se unajmiti za 300 KM, a prostor od šezdesetak kvadrata za 450 maraka, dok za 550 maraka možete dobiti stan od 80 kvarata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!