Rusija, Kina u druge zemlje grade platne sisteme parlelno sa američkim

Ekonomija 02. sep 202412:08 0 komentara
Freeimages/Ilustracija

Zapadni pritisci od sankcija stavili su Rusiju u skoro bezizlaznu situaciju ali Moskva i dalje pronalazi načine za održavanje ekonomije. Njeni trgovinski partneri također traže alternativne sisteme kako bi nastavili poslovanje sa Rusijom, izbjegavajući američku dominaciju nad globalnim finansijskim sistemom.

Pritisci na Rusiju su potaknuli razgovore o “dedolarizaciji”, posebno zbog sankcija koje su uslijedile nakon invazije na Ukrajinu. Trgovina između Rusije i Kine, kao i Indije, do nedavno je napredovala, ali čak i kineske banke sada osjećaju pritisak američkih sankcija.

Unatoč izazovima, Rusija i njeni partneri istražuju alternative, a tehnologija im pomaže da zaobiđu dolarom dominirani finansijski sistem. Iako je malo vjerovatno da će dolar izgubiti svoju ključnu ulogu, pojavljuju se novi sistemi koji ga mogu potkopati.

SPFS i Mir: Ruski odgovor na sankcije

Rusija je pripremila svoj sistem SPFS već 2014., nakon što su uvedene sankcije zbog aneksije Krima. Ovaj sistem omogućava transfer finansijskih poruka i koristi ga 556 organizacija iz 20 zemalja. Također, Mir, ruski platni sistem, sada je povezan s iranskim Shetab sistemom, omogućavajući trgovinu između ove dvije države.

CIPS i UPI: rastući sistemi Kine i Indije

Kineski Cross-Border Interbank Payment System (CIPS) nudi alternativu za transakcije u juanima. Ovaj sistem ima 2.000 učesnika, a 2023. godine obradio je transakcije vrijedne 123 triliona juana, što predstavlja rast od 30% u odnosu na prethodnu godinu. Indijski Unified Payments Interface (UPI) je od 2016. postao ključni sistem u zemlji, a sada se širi i na međunarodno tržište. UPI bi mogao zaobići SWIFT sistem, posebno u trgovini sa sankcionisanim zemljama poput Rusije.

Centralne banke i digitalne valute

Sve više centralnih banaka istražuje mogućnost uvođenja digitalnih valuta (CBDC). Projekat mBridge, u kojem učestvuju Kina, Hong Kong, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati, predvodi Kina, koja već koristi digitalni juan.

Kako se zatvaraju vrata za transakcije u fiat valutama, Rusija se okreće kriptovalutama. Zemlja planira pokrenuti probne razmjene kriptovaluta od septembra, kako bi olakšala međunarodna plaćanja.

Barter trgovina kao posljednja opcija

Ako sve drugo ne uspije, Rusija i Kina planiraju oživjeti barter trgovinu, razmjenjujući poljoprivredne proizvode kako bi zaobišli sankcije. Slične dogovore Rusija je postigla sa Afganistanom i Pakistanom, a Kina je već razmijenila robu sa Malezijom, navodi se u tekstu Business insidera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!