Rynair morao otkazati više od 350 letova zbog poremećaja kontrole leta

Ekonomija 04. sep 202313:18 0 komentara
N1

Niskotarifna aviokompanija Ryanair je saopćila da je prošli mjesec bio najbolji ikada za broj putnika iako je bio primoran da otkaže više od 350 letova zbog kvara sistema kontrole leta u Velikoj Britaniji.

Irski avioprevoznik je u ponedjeljak saopćio da je 63.000 njegovih putnika pogođeno prekidom koji je trajao nekoliko dana nakon što je britanska nacionalna služba zračnog prometa, Nats, bila prisiljena da se vrati na ručno upravljanje letovima nakon kvara na kompjuteru sedmicu dana ranije, piše Guardian.

Privremeni kolaps ATC usluga dogodio se na praznični dan u augustu, jednog od najprometnijih perioda u godini zbog putovanja u sklopu ljetnih praznika.

Problem je prisilio avio-kompanije da otkažu skoro 1.600 letova u i iz Velike Britanije, uz daljnja otkazivanja i kašnjenja širom Evrope, jer su avioni i posade ostali van svojih pozicija, prema podacima kompanije Cirium.

Otkazivanje jedva da je izazvalo pad u globalnom zračnom saobraćaju – podaci industrijskog tijela Eurocontrol pokazali su da je na dan prekida bilo 31.300 letova – a Ryanair je i dalje bio u mogućnosti da prijavi najveći broj letova ikada jer su se ljudi vratili stopi putovanja jednakoj prije ukidanja Covid restrikcija.

Aerodrom
Pixabay

Aviokompanija je prevezla 18,9 miliona putnika tokom augusta, što je, kako je rekla, više od 11% u odnosu na isti period 2022. Prethodni mjesečni rekord iznosio je 18,7 miliona, postavljen u julu.

Ryanair, među najvećim korporativnim zagađivačima u Evropi, objavljuje samo podatke o prosječnim emisijama ugljika svojih letova po kilometru, ali je vjerovatno da je rekordan broj putnika odgovarao većoj emisiji ugljika, što doprinosi globalnom zagrijavanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!