Sjajna sezona za Međunarodni aerodrom Sarajevo, u augustu zabilježen historijski rezultat

Ekonomija 04. sep 202412:02 0 komentara
N1

Sarajevski međunarodni aerodrom nastavio je bilježiti impresivne statističke podatke i tokom proteklog mjeseca, pa je tako u augustu zabilježeno slijetanje ukupno 259.017 putnika, što je najprometniji mjesec august u historiji njegovog postojanja. Ova brojka predstavlja povećanje od 24,2% u odnosu na isti mjesec 2023. godine.

U razdoblju od januara do augusta Međunarodni aerodrom Sarajevo primio je 1.251.159 putnika kroz svoja vrata, što je poboljšanje od 33,3%.

U odnosu na isti mjesec prošle godine Ryanair je dodao najviše putničkih mjesta, preko 16.600, a slijedi ga Pegasus Airlines s dodatnih 12.684 putničkih mjesta.

Impresivna godina – nove linije u sljedećoj godini

Kako piše portal Ex-YuAviation, Međunarodni aerodrom Sarajevo do sada je bilježio impresivnu godinu, s nekoliko novih aviokompanija koje su počele letjeti prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine, uključujući najveću europsku Ryanair. Aerodrom sada opslužuje rekordnih 27 redovnih i šest avioprijevoznika koji obavljaju charter letove, povezujući grad s ukupno 36 odredišta, uz rekordan broj putnika.

Pozitivni trendovi trebali bi se nastaviti u 2025., a uprava aerodroma potvrđuje da su na vidiku nove zračne linije i rute koje će podjednako poslužiti lokalnom stanovništvu, turistima, poslovnim ljudima te prijateljima i rođacima koji posjećuju.

U razgovoru za EX-YU Aviation News, izvršni direktor Sarajevskog aerodroma, Alan Bajić, rekao je kako postoji potencijal za proširenje mreže dodavanjem više destinacija, posebno u europske gradove kao što su Barcelona, ​​Pariz, Amsterdam, Berlin, Eindhoven i Prag, nakon čega slijedi širenje na udaljenija mjesta.

Trenutno smo u različitim fazama pregovora s raznim avioprijevoznicima, neki su u ranim fazama, a drugi su napredovali. Ono što mogu podijeliti u ovom trenutku je da očekujemo uvođenje novih avio linija i odredišta u nadolazećoj godini”, naglasio je.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo nedavno je objavila novi javni poziv kojim je pozvala avioprijevoznike da uvedu nove linije do glavnog grada Bosne i Hercegovine, uz uzvratne poticaje. S

Direktor je istaknuo kako aerodrom ima i dugoročne planove da osigura letove i na dalja tržišta.

Međunarodni aerodrom Sarajevo primio je svog milijunitog putnika godine početkom augusta, gotovo mjesec i pol dana prije nego što je to bio slučaj u 2023. godini, a godišnja stopa rasta broja putnika trenutno iznosi 36%.

Kako bi odgovorili na očekivani porast broja putnika u narednom razdoblju, Međunarodni aerodrom Sarajevo će morati proširiti svoju infrastrukturu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!