Trend rasta plata trgovaca i konobara u RS nije zaustavio odliv kvalitetne radne snage

Ekonomija 30. apr 202411:12 0 komentara
N1

Više od 12.500 radnika, od čega 75 posto žena radi u tekstilnoj industriji u Republici Srpskoj. Prosjek plata u sektoru je 963 KM.

“To je niže nego što je prosječna plata u prerađivačkoj industriji koja je prošle godine bila 1.045 KM”, rekao je Danko Ružičić, predsjednik granskog sindikata tekstila, kože i obuće.

Otpuštanja radnika

Samo hrana iz sindikalne potrošačke korpe za četveročlanu porodicu iznosi 1.182 KM, kažu u Savezu sindikata, upozoravajući da najniža plata nije rješenje za egzistenciju.

Ističe da ova grana opstaje i zbog subvencija Vlade RS za poreze i doprinose, koji se smanjuju po nižoj stopi.

Verdi, kompanija iz Teslića ipak je negativan primjer, navodi Ružičić, da su zbog dugovanja bez posla ostala 123 radnika, a njemački vlasnik stavio ključ u bravu.

Do sada je u grani otpušteno oko 250 radnika, sa ubrojanim radnicima iz Teslića. Zaključuju da masovnih otpuštanja, koje su poslodavci najavljivali zbog povećanog minimalca, očito nije bilo.

Iako je ovo niskoakumukativna grana, u kojoj su i najniža primanja, ima poslodavaca koji su poslovali sa dobiti od oko 8.5 miliona KM, rekli su.

U sektoru trgovine, turizma i ugostiteljstva zaposleno je oko 60.000 radnika, od čega oko 40.000 u trgovini.

Goran Savanović predsjednik granskog sindikata kaže da je prosječna Plata za mart 1.394 KM, a prosjek plata u trgovini je 1.250 KM, a u ugostiteljstvu oko 1.150 KM.

“Povećanje minimalca značilo je veliki pomak u rastu plata“, ističu iz Sindikata.

Nepoštovanje neradnih dana

Kao problem, uoči ovog Prvog maja ističu nedostatak radne snage, ali i lošiji kvalitet radne snage, kao i nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

“Za to su krivi poslodavci. Problem koji sad nastaje je i sezonski rad na moru, odlaze ugostitelji koji su duplo vise plaćeni i vise nego ovdje. Naši poslodavci to nisu shvatili i sebe su doveli u poziciju da imaju nedostatak kvalitetne radne snage”, navode.

Problem je i nepoštovanje neradnih dana, a intencija je da se nedjelja proglasi neradnim danom za trgovce.

U Sokocu je navode primjer, izglasana neradna nedjelja, iako su različite političke strukture na vlasti u skupštini opštine i na funkciji načelnika. Iz Sindikata apel da se u Banjaluci učini isto i da se prevaziđu političke razlike u korist radnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!