U Srbiji kreću masovna poskupljenja uoči izbora, šta sve građani neće više moći priuštiti?

Ekonomija 29. sep 202311:00 0 komentara
Vučić parizer korpa
YouTube/Screenshot

Dok Srbiju čeka novi talas poskupljenja struje, goriva i mnogih drugih proizvoda, gradonačelnici širom zemlje podnose ostavke. Ali, razlog nije sve teža ekonomska situacija, već izbori koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, a opozicija tražila. Gotovo je izvjesno da glavna tema na tim izborima neće biti životni standard građana, već pitanje Kosova. Šta će ostati u našim novčanicima do izbora.

Od 1. novembra kilovat struje biće 0,23 KM (14 dinara), pa će mjesečno prosječno domaćinstvo morati da izdvoji 6,70 KM (400 dinara) više.

„To će uticati direktno na smanjenje životnog standarda građana. Postoji i čitav niz usluga koji plaćaju maloprodajnu cijenu struje, frizerski saloni i ostali i tu će doći do povećanja cijena usluga što će negativno uticati na životni standard“, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

„Katastrofa, ne možemo da utičemo, samo dobra volja da preživimo“, kaže jedna Beograđanka.

A neće poskupiti samo struja. Cijene goriva već rastu iz sedmice u sedmicu, ali je Vlada Srbije odlučila da od 1. oktobra poveća i akcize na naftne derivate, kafu, alkohol i cigarete.

Tako će, na primjer, litar dizela vozači plaćati umjesto sadašnjih 3,54 KM, 3,65 KM, a litar benzina će sa 3,22 KM poskupjeti na 3,34 KM.

„Borba za opstanak bukvalno“, dodaje druga građanka.

Fiskalni savjet je ocijenio da je povećanje akciza posljedica neselektivnih mjera pomoći države građanima i privredi.

„Ne može se nešto podijeliti građanima ni iz čega, iza toga stoje ili porezi ili zaduživanja. Imamo već veliki javni dug i nije održivo da nastavimo da se zadužujemo u budućnosti. Možda bi bolja politika bila da smo odustali od povećanja penzija, tako akcize uopšte ne bi morale da se dižu“, kaže Arsić.

Od 1. novembra najavljen je i porast cijene gasa za 10 odsto, pa se očekuje da i grijanje bude skuplje predstojeće zime.

„Kafu popićemo ako imamo, ako nemamo ništa“, kažu građani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!