UIO BiH podržava ukidanje PDV-a na doniranu hranu

Ekonomija 15. mar 202313:18 0 komentara
Saopćenje

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, danas je u Banjaluci održao sastanak sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Mirom Džakulom sa saradnicima. Tema sastanka je bila dopuna Zakona o PDV-u kojim se donacije u vidu hrane oslobađaju plaćanja poreza.

Magazinović je paradoksalnom ocijenio trenutnu situacija u kojoj se “kažnjavaju“ oni koji doniraju hranu jer se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se cca 5% od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17% PDV-a). Procjene govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od cca 130 miliona KM.

Sagovornici su ocijenili da intervencija na zakon može rezultirati veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji danas plaćaju 17% poreza na doniranu hranu, kao i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja.

Direktor Džakula je istakao da Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava ovu intervenciju na Zakon o PDV-u, te da će dati svoj neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila.

Magazinović je upoznao Džakulu sa dosadašnjim tokom parlamentarnih aktivnosti, te samim tekstom zakona oko kojeg je i danas postignuta suglasnost.

Naglasio je da je plan da potpisnici ovog zakona budu svi zainteresovani poslanici, te da je ovo pitanje na kojem se treba pokazati jedinstvo i saradnja svih političkih stranaka. Magazinović je ocijenio pozitivnim aktivnosti fondacije Mozaik koja je inicirala izmjene zakona, ali i pozitivnu reakciju zastupnika i zastupnica i iskazanu spremnost na zajednički rad.

“Jedna od tema sastanka su bile i izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u čija izmjena također treba pratiti predloženu dopunu zakona i definisati transparentno provođenje procesa oslobađanja od PDV-a doniranu hranu. Direktor Džakula je zadužio svoje saradnike da u najkraćem roku pripreme dopune pravilnika kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanja bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa”, navodi se u saopćenju iz Kluba SDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!