Ususret inspirativnom događaju: Regionalni sajam preduzetništva žena EXPO 2023t

Ekonomija 18. aug 202315:14 0 komentara
EXPO 2023

Regionalni sajam preduzetništva žena EXPO 2023, uz podršku organizacije UN Women i partnera, priprema se za treće izdanje s ciljem povezivanja i podrške preduzetnicama iz Evrope i centralne Azije. Sajam, koji će se održati virtuelno u novembru 2023. godine, pruža jedinstvenu priliku za razmjenu ideja, umrežavanje i izgradnju poslovnih veza. Poziv za prijavu je također otvoren za preduzetnice iz Bosne i Hercegovine.

Preduzetnice iz regije imaju priliku da se prijave za učešće na sajmu putem prijavnog linka: http://unwo.men/WNlZ50PqHk9. Prijave se primaju sve do 31. augusta 2023. godine.

Ovaj izuzetno značajan događaj je posvećen podršci ženskom preduzetništvu, pružajući platformu za izlaganje poslovnih ideja, razmjenu iskustava i učenje iz primjera uspješnih preduzetnica. Očekuje se da će sajam privući preduzetnice iz različitih sektora i različitih faza poslovnog razvoja.

Sajam će se sastojati od niza aktivnosti, uključujući radionice, prezentacije vodećih kompanija i mogućnost umrežavanja s potencijalnim investitorima. Također, preduzetnice će imati priliku da predstave svoje biznise kroz izložbeni prostor, kao i da dobiju podršku mentora i povratne informacije za daljnji razvoj svojih poslovnih ideja.

Osim toga, jedna od ključnih komponenti ovog sajma je Expo Capital Quest, događaj uživo koji će se održati u proljeće 2024. godine u Istanbulu. Ova inicijativa pruža odabrane preduzetnice dodatnu šansu za predstavljanje svojih projekata pred investitorima i stručnjacima iz industrije.

Preduzetnice iz BiH su također pozvane da iskoriste ovu priliku i prijave se za učešće. Sajam je postao važno okupljalište preduzetnica iz regije, pružajući podršku, edukaciju i mogućnost za stvaranje korisnih veza.

S ovom inicijativom, UN Women i partneri nastavljaju podržavati žensko preduzetništvo kao ključni faktor ekonomske održivosti i razvoja u regiji.

UN Women navodi za N1 da je ova jedinstvena partnerska platforma za promicanje ekosistema preduzetništva žena u Evropi i centralnoj Aziji pokrenuta 2021. godine.

“EXPO pruža interaktivni prostor za preduzetnice, investitore i predstavnike privatnog sektora za umrežavanje i saradnju, učenje, stvaranje ideja, izgradnju kapaciteta kao i poslovnog razvoja. EXPO 2023 je organizovan od strane UN Women u partnerstvu s PricewaterhouseCoopers (PwC), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Yıldız Holding grupacijom u sklopu Akceleratora preduzetništva žena podržanog od Mary Kay.

Nadovezujući se na uspjeh prethodna dva izdanja sajma pod motom „Poveži se i stvaraj”, UN Women pokreće treću fazu serije sajma predzetništva žena. Dovodeći preduzetnice u središte EXPO 2023, UN Women će okupiti mentore i partnere uspostavljene prethodnih godina i dovesti nove sa ciljem povećanja pristupa novim tržištima i finansijama. Fokus će biti uključivanje biznisa u vlasništvu žena u korporativne lance opskrbe (supply chain). Upravo ti partneri mogu pomoći preduzetnicama da ostvare nove poslovne veze i maksimalno povećaju svoj poslovni rast,” kazali su iz UN Women za N1.

UN Women je istakao značaj prethodnih izdanja Regionalnog sajma preduzetništva žena EXPO, naglašavajući da je ova multi-partnerska platforma pružila snažnu podršku preduzetnicama i poslovnim partnerima/icama iz regije. Ovaj događaj je do sada okupio više od 1.600 preduzetnica, sa posebnim uspjehom tokom 2022. godine.

Sam događaj je omogućio 243 preduzetnice da fizički predstave i prodaju svoje proizvode, dok su 163 imale priliku učestvovati u različitim lokalnim događajima. Ovi lokalni okupljanja omogućili su preduzetnicama da uče, umrežavaju se sa koleginicama, promovišu svoje proizvode i ostvare kontakt sa potencijalnim novim partnerima. Impresivno, fizički događaji privukli su preko 3.000 učesnika, uključujući više od 700 privatnih kompanija.

Rezultati EXPO-a nisu ograničeni samo na brojke. Ovaj događaj je također pospješio uspostavljanje više od 30 partnerstava na nivou UN Women državnih ureda, pokazujući snažnu podršku za preduzetništvo žena na institucionalnom nivou.

Vrhunac EXPO-a je došao kroz fizički događaj u Istanbulu, gdje su 24 odabrane preduzetnice imale jedinstvenu priliku dalje razvijati svoje poslove putem strateških partnerstava i investicija. Ova prilika je dodatno istakla važnost podrške za održivi poslovni rast preduzetnica.

EXPO se sastoji od niza lokalnih i regionalnih aktivnosti umrežavanja i radionica za izgradnju kapaciteta koje omogućuju biznisima, ulagačima i preduzetnicama u regiji da uče i međusobno se povezuju. Mogućnosti koje je stvorio EXPO sastoje se od predstavljanja biznisa putem izložbenog prostora; radionica za razvoj vještina; pristupa poslovnim alatima; podrška mentora; ulaganja i povratne informacije.

“EXPO kulminira događajem uživo gdje će preduzetnice imati priliku prezentovati sebe i svoju poslovnu ideju pred investitorima iz regije. Također, preduzetnice iz Bosne i Hercegovine, ali i Zapadnog Balkana, imat će priliku za umrežavanje sa investitorima i kroz lokalni EXPO događaj u Sarajevu, planiran u oktobru 2023.,” kazali su iz UN Women za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!