Vrijednost bh građevinskih projekata u inostranstvu u padu

Ekonomija 21. sep 202311:33 0 komentara
Ilustracija

Prema najnovijim statističkim podacima, vrijednost građevinskih radova izvedenih u inostranstvu od strane preduzeća iz Bosne i Hercegovine (BiH) tokom prvih šest mjeseci 2023. godine je zabilježila pad od 4,3% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupna vrijednost izvršenih radova u ovom periodu iznosi manje nego u istom razdoblju 2022. godine, što ukazuje na izazove i promjene u građevinskom sektoru za kompanije iz BiH koje posluju u inostranstvu.

Analiza podataka otkriva da se 43,4% svih izvršenih građevinskih radova odnosi na visokogradnju, dok 56,6% radova obuhvata niskogradnju. Ove dvije kategorije građevinskih radova imaju značajan uticaj na ekonomiju i karakterišu se različitim karakteristikama i uticajem.

Visokogradnja obuhvata građevinske projekte visine, kao što su stambene zgrade, komercijalne zgrade, neboderi, hoteli, bolnice i slični objekti. U ovim projektima često su prisutni visoki troškovi, duži periodi izgradnje i visok stepen tehnološke složenosti. Visokogradnja se u ovom izvještaju pokazuje kao najzastupljenija u zemljama Evrope, što sugerira da su kompanije iz BiH aktivnije učestvovale u ovim projektima na tom kontinentu.

Niskogradnja, s druge strane, obuhvata projekte niže visine kao što su putevi, mostovi, pruge, kanalizacija, parkovi i slični infrastrukturni projekti. Ovi projekti obično zahtijevaju manje vremena za izvođenje, ali su ključni za podržavanje ekonomske aktivnosti i razvoja. Zanimljivo je primijetiti da je niskogradnja najzastupljenija u zemljama Evrope, sa 98,3% svih izvršenih radova, dok ostatak od 1,7% otpada na zemlje Afrike.

Smanjenje vrijednosti građevinskih radova izvedenih u inostranstvu od preduzeća iz BiH u prvoj polovini 2023. godine može ukazivati na ekonomske i tržišne promjene, ali isto tako može pružiti priliku za razmatranje strategija i diversifikaciju poslovanja kako bi se prevazišli izazovi i ostvarili pozitivni ekonomski uticaji u budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!