Ekspanzija letova i posjeta iz zemalja Zaljeva u regiji – BiH vodeća destinacija

Vijesti 22. apr 202412:20 0 komentara
Međunarodni aerodrom Sarajevo

Letovi između zemalja Zaljeva i tržišta bivše Jugoslavije ovog će ljeta dosegnuti rekordni nivo, nadmašujući njihov prethodni najbolji rezultat ostvaren tokom ljeta 2019. Bosna i Hercegovina, koja je popularna među turistima iz ove regije tokom ljetnih mjeseci, činit će gotovo polovicu tog ukupnog kapaciteta, s povećanjem operacija iz Saudijske Arabije kao jednim od glavnih pokretača rasta.

Kako piše Ex-Yu aviation portal, uspjeh se očekuje uprkos tome što je makedonsko tržište izgubilo svoju povezanost s regijom Zaljeva i odsutnosti Emiratesa u Zagrebu. Tokom ljetne sezone 2024. očekuje se ukupno 952.316 rezervacija između Zaljeva i bivše Jugoslavije, što je 11,8% više u odnosu na isto razdoblje 2019. Prema istom izvoru, Bosna i Hercegovina činit će gotovo polovicu tog ukupnog kapaciteta, s povećanjem operacija iz Saudijske Arabije kao jednim od glavnih pokretača rasta.

Najprometnija linija na temelju količine raspoloživog kapaciteta ovog ljeta bit će Dubai – Beograd, koja će letjeti dva puta dnevno tokom ljeta, a slijedi je usluga prijevoznika za Sarajevo, koja će dosegnuti do tri dnevne rotacije između sredine jula i septembra, ali s manje operacija izvan ljetne špice.

Flydubai tako postaje najveći zračni prijevoznik iz Zaljeva koji leti na području bivše Jugoslavije. Prije pandemije, 2019., bio je drugi najveći iza Qatar Airwaysa, koji je sada na drugom mjestu. Wizz Air Abu Dhabi treći je najveći prijevoznik, naslov koji je 2019. pripadao Emiratesu s uslugom jedino u Zagrebu.

Ovog ljeta pokrenuto je nekoliko novih ruta iz Zaljeva u regiju – sve za Sarajevo, uprkos planovima za nove linije za Tivat i Dubrovnik, koji se nisu ostvarili.

Flyadeal iz Saudijske Arabije od juna ulazi na tržište Bosne i Hercegovine uvođenjem sezonskih usluga iz Rijada i Džede. Prijevoznik je također prvobitno najavio planove za početak operacija za Tivat, ali nikada nije planirao letove.

Nadalje, Air Arabia će nakon dvije godine obnoviti usluge između Sharjaha i Sarajeva. Flynas iz Saudijske Arabije vodio je razgovore sa Zračnom lukom Dubrovnik o potencijalnim operacijama ove godine, ali u ovom trenutku nije zakazao nikakve usluge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!