Ekspert: Organizovani napad na BiH, sukob niskog intenziteta

Vijesti 08. okt 202419:21 1 komentar
Haris Delić (N1)

Samo u posljednjih nekoliko sedmica naši su aerodromi, škole i državne institucije bili mete neviđene serije lažnih prijetnji. Jesmo li spremni odgovoriti na ove izazove? Šta je potrebno mijenjati u zakonodavstvu, a šta u samom pristupu sigurnosnih agencija? Haris Delić, ekspert za nacionalnu sigurnost i kritičnu infrastrukturu, član radne grupe za izradu zakona koji bi mogao redefinirati sigurnosni pejzaž Bosne i Hercegovine, bio je gost Dana uživo na N1.

Kako biste ocijenili trenutnu spremnost sigurnosnih agencija u BiH da odgovore na prijetnje poput lažnih dojava o bombama? Šta o tome govori niz ovih incidenata u glavnom gradu?

Nezahvalno bi bilo govoriti da nisu spremni, ali bih zamjerio što nemamo povratnih informacija šta se dešava nakon što se te dojave prime i poduzmu se određene radnje, da li su te osobe pronađene i identifikovane.

Prema vašem mišljenju, šta motiviše pojedince ili grupe da podižu paniku putem dojava o bombama? Koliko su ovi incidenti odraz stvarne prijetnje, a koliko pokušaj destabilizacije?

Zavisi sad ko je onaj koji upućuje prijetnju. Uvijek mora postojati motiv. Ovdje se radi o jednom organizovanom vidu cyber napada ili sukoba niskog intenziteta, sabotaže prema BiH, da se prikaže kao država koja je nesposobna da spriječi ove incidente.

S obzirom na to da BiH nema zakon o kritičnoj infrastrukturi, kako to utiče na sigurnost važnih objekata? Koliko je nepostojanje ovog zakona rizik za građane i ekonomiju?

Sa ovim zakonom bi nam se dala mogućnost da djelujemo bolje u pogledu sigurnosti kritične infrastrukture. Međutim, kad su u pitnju škole i tržni centri želi se unijeti strah među ljudima i pokazati da je Bosna i Hercegovina nesigurna država. Zakon bi zasigurno bio dobar.

Koliko je trenutna kaznena politika u BiH učinkovita u odvraćanju od lažnih dojava o bombama? Smatrate li da bi trebalo uvesti strože kazne?

Mi prvenstveno trebamo raditi na prevenciji. Generalno kaznena politika unutar BiH je vrlo dobra, odlična. Međutim, te ljude treba pronaći i sankcionisti i onda će to preventivno djelovati na druge ljude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bosnu video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare