Ekspert UN: Mržnja, negiranje genocida, veličanje ratnih zločina mora prestati 

Vijesti 13. dec 202111:08 1 komentar
Fena

Ekspert UN-a je danas pozvao Bosnu i Hercegovinu da hitno prioritizira zaštitu ljudskih prava nad političkim agendama podjele, u naporima tranzicijske pravde da se adresiraju ozbiljna kršenja prava koja su počinjena u ratnom sukobu 1992.-1995.

Po završetku osmodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Specijalni izvjestilac za promociju istine, pravde, obeštećenja i garancija neponavljanja, Fabian Salvioli, naglasio je zabrinutost zbog povećanog govora mržnje, veličanja ratnih zločina i negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti u zemlji.

Salvioli je pozvao Vladu da hitno ostvari napredak kroz sveobuhvatan plan tranzicijske pravde i da obuzda polarizaciju i retoriku mržnje, kroz pristup zasnovan na ljudskim pravima.

Ekspert UN-a je pozdravio „napore koje je Bosna i Hercegovina uložila, uz podršku međunarodne zajednice, da ponovo izgradi institucije i da riješi određene aspekte ratnog naslijeđa, posebno kroz procesuiranje ratnih zločina i potragu za nestalim osobama, ali je naglasio da je razočaran znatnim umanjenjem ritma ovih napora u proteklom desetljeću“.

“Ipak, političke agende podjela, nacionalistička retorika i političko potkusurivanje političkih elita, potpuno su zaustavile napredak,“ izjavio je Salvioli.

Obaveze u vezi sa ljudskim pravima koje ima država Bosna i Hercegovina nisu predmet pregovora, jer su one definisane sporazumima u kojima je zemlja strana potpisnica, rekao je.

“Primjećujem sa zabrinutošću nedovoljan napredak koji je učinjen u ispunjavanju obaveza države po osnovu ljudskih prava, u vezi sa punim i učinkovitim obeštećenjem svim žrtvama sukoba, bez diskriminacije; memorijalizacijom svih kršenja ljudskih prava i patnji koje su sve žrtve sukoba doživjele; prikupljanjem, očuvanjem i prijenosom evidencije o kršenjima prava iz prošlosti sadašnjim i budućim generacijama; ispunjavanjem prava povratnika; usvajanjem učinkovitih garancija neponavljanja, posebno na polju obrazovanja, kulture, zaštite ljudskih prava i provjeravanja ratne prošlosti sigurnosnih, pravosudnih i drugih službi; te u vezi sa neučinkovitim djelovanjem prema govoru mržnje, negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanju ratnih zločinaca“, izjavio je.

Tokom njegove posjete, Salvioli se susreo sa vladinim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i ljudskih prava, preživjelim žrtvama ratnih strahota, porodicama žrtava i preživjelih te predstavnicima međunarodne zajednice. Također je posjetio lokacije masovnih grobnica, bivše koncentracione logore, spomenike i muzeje posvećene sjećanju na prošlost.

Ekspert je pozvao Vladu Bosne i Hercegovine da obnovi svoje napore i unaprijedi sveobuhvatan plan tranzicijske pravde, u svrhu postizanja učinkovitog pomirenja, održavanja mira i sprečavanja ponavaljanja strahota iz prošlosti.

„Takav plan treba biti zasnovan na postojećim međunarodnim obavezama države i da stavi prava svih žrtava u središte bilo koje zakonodavne ili odluke o politikama,“ kazao je.

“Također želim pozvati međunarodnu zajednicu da odlučno podrži Bosnu i Hercegovinu u ovom ključnom poduhvatu.“

Specijalni izvjestitelj će Vijeću za ljudska prava podnijeti puni izvještaj o svojoj posjeti u 2022. godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare