Eksperti o izborima: “Ovo će biti ili crnogorsko proljeće ili sibirska zima”

Regija 02. apr 202320:39 0 komentara
N1

"Crna Gora je pred ekonomskim slomom zbog velikih zaduženja i prijeti joj grčki scenarij", izjavila je ekonomistica Svetlana Cenić za N1 komentirajuće kandidate za predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića i Jakova Milatovića, koji su obojica ekonomisti. Cenić ističe da su obojica loše ekonomiste jer su Crnu Goru doveli u stanje u kojem se nalazi. Cenić i novinar iz Crne Gore Šeki Radončić podsjetili su velike sume kredita dignute u dva navrata po visokim kamata u vrijeme predsjedavanja Đukanovića dok je Milatović bio ministar ekonomije.

“Ne znam odakle se pojavio Jakov Milatović, donijeli su ga, postavili, posadili. A Đukanović je loš ekonomista ili je imao loše ekonomiste s obzirom da Crna Gora imam more i planinu trebalo bi da bude Luksemburg ili Andora, u najmanju ruku. Nažalost nije i sve je praznija, a od turističke sezone se ne može živjeti”, kazala je Cenić

Radončić je istakao da je “ako je Đukanović loš, Milatović katastrofičan”.

“Milatović je bio ministar ekonomije i odmah su se zadužili 700 miliona, sa provizijom 900 miliona. Nisu pitali ni parlament ni građane, da bi nakon godinu i po ponovo podigli veliki kredit po kamati od 10 posto. Rezultat je da je Crna Gora pred ekonomskim slomom i prijeti joj grčki scenarij. Momak jeste formalno obrazovan, ali to znanje ili ne zna primijeniti ili ne može”, naveo je Radončić.

“Svećenici SPC proklinjao one koji ne glasaju za Milatovića”

Cenić navodi kako je on “hvaljen kao veliki kadar s prestižnog univerziteta”, ali da je odmah zadužio Crnu Goru. Đukanoviću odaje priznanje da je došao do nezavisnost bez rata, da se nije petljao u susjedne zemlje te da su u njegovo vrijeme u Vladu Crne Gore ušli crnogorski muslimani,

“Crna Gora je ekonomski mogla bolje i to stoji, da se smanji korupcija i kriminal. Bilo je vremena da se to uradi”, dodala je.

Radončić je naveo kako u Crnoj Gori ne postoj glasači već navijači te da to predstavlja veliki problem. Govorio je i navodnoj upletenosti Srpske pravoslavne crkve u ove izbore.

“Nisam predvidio drastično miješanje SPC u ove izbore. Sveštenici SPC-a idu od kuće do kuće i u jednoj ruci drže krst u drugoj 100 eura i proklinju svakoga ko neće glasati za njihovog kandidata Milatovića. Vidjet ćemo, sačekat ćemo rezultat. Mislim da će biti jako tijesno. Nakon ovog danas, upadanja policije opoziciji, mislim da će taj strah promijeniti rezultat”, rekao je Radončić.

Komentirajući izlaznost od 70,7 posto (veća za 6 posto u odnosu na prvi krug ) , Radončić je rekao da je “zvanični Beograd i SPC i agentura Moskve podigli borbenu gotovost među glasačko tijelo Milatovića”. Cenić je dodala kako ta izlaznost ide u korist upravo protukandidatu Mile Đukanovića.

“Crnogorsko proljeće ili sibirska zima”

“Rekao sam ovo će biti ili crnogorsko proljeće ili sibirska zima. Ako pobijedi Milatoivć boji mse da će se nastaviti agonija Crne Gore. Ne funkcionišu službe sigurnosti, policija, tužilaštva, nemamo Vrhovnog suda, izabranih specijalnih tužilaca. Bukvalno čitav sistem je razvaljen. Mislim da će se sunovrat nastaviti. Milatović je general bez vojske. On nema partijsku infrastrukturu. On je došao tako što je instaliran iz Beograda”, rekao je Radončić.

Sve informacije o izborima u Crnoj Gori pratite u našem LIVE Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!