Elektroprivreda BiH ima rok od 60 dana da utvrdi uzroke lošeg poslovanja rudnika

Vijesti 29. dec 202317:44 0 komentara
Shutterstock

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojila i Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o monitoringu nad privrednim društvima iz oblasti rudarstva u Federaciji BiH za 2022. godinu - Rudnici u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i RMU Banovići d.d. Banovići.

Elektroprivreda BiH je zadužena da u svojstvu vladajućeg društva, koje vrši upravljačka prava po osnovu državnog kapitala u rudnicima Koncerna, zajedno sa upravama rudnika utvrdi uzroke lošeg poslovanja u rudnicima uglja za prošlu godinu i predloži mjere kako bi se ispunio plan i program rada u narednim godinama, te nakon toga izvjestiti Vladu Federacije BiH putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Rok za ovu aktivnost je 60 dana od dana donošenja ovog zaključka, navedeno je iz Vlade FBiH.

Također, Nadzorni odbor i Uprava Društva RMU Banovići d.d. Banovići zaduženi su da u roku od 60 dana predlože mjere i aktivnosti kako bi se ispunio plan i program rada u narednim godinama, te da utvrde uzroke lošeg poslovanja za 2022. godinu, kao i da putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije izvijeste Vladu Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici izmijenom zaključka Vlada je produžila rok za obustavu svih aktivnosti naplate javnih prihoda rudnicima mrkog uglja Đurđevik d.o.o. Đurđevik, Kakanj d.o.o. Kakanj, Breza d.o.o. Breza, Zenica d.o.o. Zenica i „Abid Lolić“ d.o.o. Travnik – Bila, kao i rudnicima uglja Gračanica d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje i Kreka d.o.o. Tuzla, te RMU Banovići d.d. Banovići, do 31.12.2024. godine.

Borba protiv ovisnosti u FBiH

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i inicijativa za izradu strategije za prevenciju ovisnosti u FBiH.

Vlada Federacije BiH zadužuje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, te Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo kulture i sporta, da Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke dostave imena predstavnika u radnu grupu za izradu ove strategije. Radna grupa bit će formirana rješenjem Vlade Federacije BiH. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaduženo je da koordinira radom radne grupe, kao i procesom izrade strategije za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH i pratećeg akcionog plana, u saradnji s predstavnicima ministarstava i Udruženjem za prevenciju ovisnosti „NARKO-NE”.

Kako je N1 ranije objavio, u petogodišnjem periodu više od 9.312 osoba javilo se Klinici za probleme sa ovisnošću. Hospitalni tretman prošla su 453 pacijenta. Na terapiji bilo je 2.024 njih. Od ukupnog broja ovisnika, oko 80% su muškarci, ali povećava se i broj žena. Opširnije ovdje.

Rješenje za privremeni UO KCUS-a

Vlada FBiH je donijela i Rješenje kojim se imenuje privremeni Upravni odbor Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo, na period do tri mjeseca odnosno do okončanja konkursne procedure, a počev od 5.1.2024. godine, u sastavu Benjamin Kulovac za predsjednika (iz reda zaposlenika UKC Sarajevo), te članovi Sabina Prevljak Pajić (iz reda zaposlenika UKC Sarajevo), Anel Pindžo (Kanton Sarajevo), Dragan Stevanovič (Kanton Sarajevo), Amela Kuskunović (iz reda zaposlenika UKC Sarajevo), Ajdin Zulić (Unsko-sanski kanton), Diana Štimjanin-Koldžo (Zeničko-dobojski kanton), Elvin Ćatović (Bosansko-podrinjski kanton), Martina Grgić (Srednjobosanski kanton), Damir Šapina (uime Federacije BiH), te Jasmin Šutković (uime Federacije BiH). Prethodno je doneseno Rješenje kojim se razrješava dosadašnji privremeni Upravni odbor UKC Sarajevo, sa danom 4.1.2024. godine, radi isteka perioda na koji su imenovani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!