Elektroprivreda BiH odbacila zahtjeve Elektroprivrede HZHB

Vijesti 25. jul 202213:02 0 komentara
N1

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odbacila je zahtjev Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB), a koji se odnosi na zabranu izvoza električne energije u oba federalna preduzeća, a sve kako bi, kako su saopćili, osigurali neometano i potpuno snabdijevanje na području Federacije BiH.

“Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snabdijevanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, obezbjeđenja potpunog snabdijevanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio koncem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 procenata za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja”, kazali su iz Elektroprivrede BiH.

Istakli su i to da, nažalost upozorenja prezentirana uoči odlučivanja Parlamenta FBiH da su realne posljedice ovakve odluke urušavanje elektroenergetskog sistema u Federaciji BiH i dovođenje obje elektroprivredne kompanije u izuzetno tešku situaciju, što potvrđuju konkretni problemi sa kojima je sada suočena Elektroprivreda HZHB, nisu prihvaćena.

“Svjesna rizika koji donosi odluka o ograničavanju cijena električne energije za tržišne kupce, Elektroprivreda BiH je blagovremeno poduzela sve neohodne mjere kako bi krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnu proizvodnju i snabdijevanje kupaca bile izbjegnute. Zahvaljujući poduzetim aktivnostima, Elektroprivreda BiH obezbjedit će dovoljne količine električne energije za sve svoje kupce u predstojećem, posebno zimskom periodu, u kojem se zbog trenutne situacije na svjetskoj energetskoj sceni, može očekivati znatno povećanje potrošnje”, upozorili su iz Elektroprivrede BiH.

Nakon provedene analize mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u bandu od 30 MWh/h za period 01. august – 30. septembar 2022. godine, utvrđeno je da se zahtjevu Elektroprivrede HZHB nažalost ne može udovoljiti zbog sljedećih razloga:

  • Elektroprivreda BiH je trenutno u periodu ograničene rezerve u proizvodnim kapacitetima sa jednim termoblokom snage 100 MW u rezervi. U ovakvim okolnostima, u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu, do uključenja u pogon bloka u rezervi i nadomještanja proizvodnje, Elektroprivreda BiH je primorana da nedostalu električnu energiju nabavlja na tržištu po ekstremno visokim cijenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 Eura po MWh.
  • Elektroprivreda BiH će u periodu august-septembar proizvodni proces provoditi u izuzetno složenom režimu zbog okončanja remonta pojedinih blokova i potrebe njihove stabilizacije u radu, te početka remonta drugih termopostrojenja.
  • Zbog visokih temperatura Elektroprivreda BiH provodi program proizvodnje sa pogonom termoblokova ispod maksimalne snage, kako bi operativana rezerva (snaga u rotaciji ) bila povećana.
  • U periodu august-septembar ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su veoma stroga. Otežavajuća okolnost je činjenice da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.
  • Uz sve navedeno, strateški cilj Elektrorpivrede BiH je konsolidacija uglja po svim asortimanima za obezbjeđenje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termopostrojenja i uredno i stabilno snabdijevanje kupaca u predstojećoj zimskoj sezoni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!