Elmana Macić za N1: “U zadnji čas smo se spasili, kćerka nam je upala u vodu, ali muž je spasio”

N1

"Sva sreća pa nismo zaspali, bili smo budni", ovako Elmana Macić započinje svoju priču za N1, govoreći o tome kako je s mužem i osmogodišnjom kćerkicom uspjela preživjeti nakon poplava u Donjoj Jablanici.

“Živimo u prizemlju kuće, iznad nas su moji roditelji. vidjeli smo da nam auto bujica odnosi, i rekli smo ok samo nek’ smo mi dobro. zatvorili smo se u kuću i ne sluteći da će voda napraviti takvu štetu. Međutim, odjednom je voda ušla, kamenje, razvalilo vrata i to sve je krenulo na nas. Muž je uzeo kćerku i samo smo izletjeli u posljednji čas. Bilo je prestrašno, izgrebani smo, i sada bez ičega. Jedva smo uspjeli proći kroz vodu i kamenje. U jednom trenutku kćerka je ispala mužu i jedva je uhvatio i uspjeli smo otići na sprat amidžine kuće, bili smo od glave do pete od blata i zemlje, kada smo došli na sprat muž je otišao da spasi majku, babu, brata, nevjestu i dvoje male djece”, vidno potreseno priča Elmana.

U poplavama je, tvrdi, izgubila tetku, tetka, njihovu kćerku, sina, zeta, najbolju prijateljicu i mnogobrojne rođake.

“Ostali smo bez svega. U našu kuću voda je došla do plafona. Nismo ništa uspjeli uzeti, ali dobri ljudi nam donose sve što nam je potrebno za sada. Uspjeli smo se presvući. Sada smo u Jablanici na Koloniji”, kazala je Elmana.

Još uvijek ne može da vjeruje šta se desilo, tako brzo i bez ikakve najave.

“U šoku smo, ne mozemo doći sebi, mislim da je san i da ću se probuditi”, ispričala je Elmana.

Podsjećamo, obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i srednjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak, 4. oktobra. Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.

Humanitarna organizacija Pomozi.ba angažirala je sve svoje kapacitete za pomoć mještanima naselja u BiH koja su pogođena nevremenom i poplavama, posebno u okolici Jablanice i Konjica, gdje je u toku podjela humanitarne pomoći i rad na raščišćavanju puteva, a na punktovima u Sarajevu, Travniku, Mostaru i Bihaću su otvoreni punktovi za prikupljanje pomoći.

Za samo 36 sati od pokretanja akcije “Poplave 2024” prikupljeno je blizu dva miliona konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Udruženja Pomozi.ba.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!