Elmar Brok za N1: Dodik mora promijeniti politiku ako želi u EU, Vučić se mora odlučiti

Vijesti 16. jan 202420:30 2 komentara
European Parliament (EP)

Evropsku uniju u ovoj godini očekuju brojni izazovi od evropskih i nacionanih izbora do biranja čelnih ljudi Komisije, Vijeća i Parlamenta. O izborima, kandidatima, šansama, proširenju na Zapadni Balkan, Dodikovoj politici i gdje se nalaze Vučićevo srce i mozak te o tome čega se najviše boji po pitanju Donalda Trumpa u ekskluzivnom intervjuu za N1 govori bivši šef Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta i njemački političar Elmar Brok.

N1: Gospodine Brok, služili ste skoro deceniju i po kao predsjedavajući odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Dosta pitanja dolazilo je tih godina pred Vaš komitet, ali i pred evropski parlament. No, postoji jedno pitanje koje se posljednjih dana provlači kroz medije. Postavlja se pitanje ko trenutno vodi Evropu? Mnogo se raspravlja o moći Vaše zemlje Njemačke, Francuske, Evropske unije. Kakvo je Vaše mišljenje?

BROK: Vjerujem da Evropa, a samim tim i države članice Evropske unije mogu igrati ulogu u ovom svijetu, u ovom novom globalnom poretku, samo ako su ujedinjene. Ako sve ove zemlje vjeruju da same mogu riješiti takve probleme i imati utjecaja, onda su u krivu. Ponekad imam osjećaj da i u Berlinu, ali i u drugim slučajevima, svi pokušavaju da trče sami, nema dovoljno saradnje. Također smo došli u situaciju da neki lideri nisu toliko jaki kao što smo imali lidere u prošlosti, Kohlovi, Mitterrand i druge, ali i da je Evropska unija zaustavljena svojim procedurama donošenja odluka. Sada smo 27 zemalja članica i tako dugo u vanjskoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici, sistem veta, Evropska unija nije u stanju da donese zaključke koji imaju veliki uticaj u ovom svijetu i interesima.

N1: Kada je riječ o Evropskom parlamentu, jedan od Vaših, ako smijem reći, učenika u Evropskom parlamentu- Andrej Plenković ukazuje da želi napustiti poziciju premijera Hrvatske da bi bio kandidat za jednu od pozicija unutar EU, barem u Komisiji. Mislite li da on ima dovoljno podrške u Evropskoj uniji da zauzme jednu od tih pozicija?

BROK: Ne znam jer je to još uvijek balans između različitih političkih grupacija i zato moramo vidjeti da je u toj matematičkoj situaciji to moguće, ali on ima kvalitet za to. Veoma sam ubijeđen u njegove sposobnosti. S njim blisko sarađujem u Evropskom parlamentu, Komitetu za vanjske poslove. Kontaktiramo svakodnevno i napravio je divnu situaciju u Hrvatskoj. Kad vidim da je Hrvatska sada članica Šengena, članica monetarne unije, da su ojačali svoju ekonomiju u zemlji koja je prošla kroz krizu i on je svoju zemlju pomjerio u centar politike. Moram reći da je njegov rezultat dosadašnjeg premijerskog mandata vrlo pozitivan i konstruktivan.

N1: Gospodine Brok, Evropski parlament je toliko puta tražio sankcije političarima kao što je Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini. Ali, nismo vidjeli nikakvu akciju ni sa strane Evropske komisije, ni u Vijeću. A znamo da je, na primjer, gospodin Dodik blizak Vladimiru Putinu. Gospodin Vučić u Srbiji je blizak Vladimiru Putinu. Gospodin Dodik i gospodin Vučić su takođe bliski Viktoru Urbanu. Kako se Evropa može suprotstaviti tim odnosima, ali i onim političarima koji remete stabilnost i taj put zapadnog balkana ka Evropskoj uniji?

BROK: Ako gospodin Dodik nastavi svoju politiku, onda ni Republika Srpska neće ući u Evropsku uniju, jer se to mora učiniti unutar Bosne i Hercegovine. Dakle, on je odgovoran. A predsjednik Vučić zna, mora se odlučiti, da takva politika kakva je trenutno između Evropske unije i Rusije nije način da se postane članica Evropske unije. Jednom mi je rekao da je srpsko srce u Moskvi, a mozak u Briselu. Sada se mora odlučiti gdje će se koncentrirati pa je u njihovim vlastitim rukama hoće li postati članovi Evropske unije ili ne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare