Elvis Ćustendil osuđen na 25 godina za ubistvo Amre Kahrimanović: Porodica ubijene nije zadovoljna kao ni Tužilaštvo

Vijesti 17. jul 202417:58 1 komentar

Elvis Ćustendil, policijski službenik MUP-a TK, osuđen je na 25 godina za ubistvo Amre Kahrimanović koje je izvršio 7. februara ove godine u Tržnom centru „Sjenjak“ u Tuzli. Porodica ubijene nije zadovoljna kao ni Tužilaštvo.

Elvisu Ćustendilu, službeniku sa 30 godina rada u policiji, kazna je danas izrečena u odsustvu. On je 7. februara u tržnom centru Sjenjak usmrtio Amru Kahrimanović.

Paša Softić, predsjedavajuća Sudskog vijeća kantonalngo suda Tuzla:

“Gdje je u tom momentu nalazilo se više osoba. Kahrimanović Amra je bila okrenuta leđima, svjestan da pucanjem iz pištolja i u momentu dok je bila okrenuta leđima i to nije očekivala, niti je znala za njegovu namjeru jer ga je poznavala kao policijskog službenika, na podmukao način usmrućuje Kahrimanović Amru iz službenog pištolja marke „Glock“”. 

Ćustendil je u nesretnu ženu prvo ispalio jedan metak, a potom još 15 dok je ležala na podu. Brat ubijene ogorčen je presudom podsjećajući da je Ćustnedil hladnokrvno ubio Amru.

Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre Kahrimanović:

“Otišao sa lica mjesta, otišao kući, istuširao se, potopio svoje stvari u kadu i izašao. Onda kaže MUP da je u velikoj akciji savladao njega. Za to sve, 25 godina. Ako računate 16 metaka po jednu godinu, to je 16 godina”. 

Ćustendil je osuđen na 25 godina zbog krivičnog djela teško ubistvo na podmukao način. Za ovo djelo, maksimalna kazna je 45 godina.

Mirko Lekić, punomoćnik oštećenih:

“Imajući u vidu, da je optuženom u ovom predmetu izrečena kazna od 25 godina, zasita smatramo da je riječ o preblagoj krivično pravnoj sankciji te da se u ovom slučaju, zasigurno neće uticati na druge osobe, u smislu generalne prevencije počinjenja ovog i sličnih krivičnih djela.”

Porodica očekuje da Kantonalno tužilaštvo podnese žalbu na presudu. Sa druge strane, odbrana osuđenog planira uložiti žalbu.

Bakir Hećimović, advokat osuđenog:

“Tražit ćemo da mu se smanji zatvorska kazna koja mu je izrečena prvostepenom presudom u trajanju od 25 godina. Mi smatramo od početka da ona mora biti sa zakonskim minimumom koji je propisan za to krivično djelo.”

Odbrana kao olakšavajuću okolnost, navodi i tu da je Ćustendil više puta nagrađivan od MUP-a i Tužilaštva TK za otkrivanje krivičnih djela. Brat ubijene je danas poručio da će se i dalje boriti da odgovaraju svi oni koji su učinili propuste koje je životom platila njegova sestra.

Tužilaštvo TK danas je kazalo da će, po dobitku presude, uputiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH. Kada je u pitanju istraga FUP-a koja se tiče propusta u MUP-u TK, odnosno, kako je Ćustendil kod sebe imao pištolj iako ga je trebao odložiti jer je bio na godišnjem, ta istraga još nije okončana po informacijama koje imamo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare