Emil Karamatić: Poraz što moram reći, ali gospodski se samo ponašao HDZ

Vijesti 15. feb 202117:09 > 19:21 1 komentar

Aktuelne teme u Bosni i Hercegovini danas smo komentarisali s novinarom Emilom Karamatićem koji je za N1 govorio i o situaciji u Mostaru nakon održavanja izbora u tom gradu.

Moraju se zadovoljiti principi demokracije koja daje jasan odgovor kako se poslije ponašati. Sa dvotrećinskom većinom grad Mostar može funkcionirati, to imaju SDA i HDZ i tako da je na neki način jednostavno, ali više sam puta govorio da ovdje nije problem je li nešto jednostavno već koliko ko treba sebi dati na važnosti“, rekao je Karamatić komentarišući izbor gradonačelnika Mostara.

Kad bi i SDA i HDZ sa lakoćom to prihvatili, ne bi sebi toliko dali važnosti koliko sad daju i morali bi se odmah latiti posla. Mostar jedva čeka da neko preuzme vlast jer ima puno problema u gradu. Riječ je o SDA i HDZ i mislio sam da će te dvije stranke, kako sam o tome davno pisao, da ako se ikad dogode izbori, te dvije stranke formirati vlast i ovo će se dogoditi i ovaj put i mogla bi se priča završiti u tri sekunde ili razvlačiti puno mjeseci. Ako to žele Čović i Izetbegović“, dodao je.

Nadovezao se i na “rotirajućeg gradonačelnika” te rekao kako smatra da je dobra poruka međunarodne zajednice u vezi sa tim iz razloga što misli da “ne postoji Bošnjak koji se ne bi rotirao s Izetbegovićem ili Hrvat s Čovićem ili pravi socijaldemokrata sa predsjednikom te stranke”. “Tako da bi mogli poći od sebe – mogli bi se svi rotirati u BiH, međutim mislim da svi oni koji su van Mostara i ne bave se problemom Mostara trebali ušututi dok se završi ta priča oko Mostara“, poručio je Karamatić u Danu uživo.

O pritisku na vijećnice Naše stranke je rekao kako su to notorne gluposti.

Sve te pritiske na gospođu Ćavar su stavili mediji. Koliko znam, ona je nova u politici i mislim da ništa nije tražila osim što je rekla da neće podržati ni jednu ni drugu stranu. Nikakav pritisak osim medijskog, ništa drugo se nije dogodilo. Ta žena je završila u izolaciji, vjerovatno joj je oslabio imunitet jer se ni kriva ni dužna našla na ostrvu pojedinaca. Ona ne treba ništa uraditi. Bilo kakvu odluku da su donijeli bez HDZ je nemoguće. Ako je iko bio kritičan prema toj stranci, ja sam bio i mislim da bi sutra opet kritizirao, ali oporba naprosto nije pobijedila, nije ništa napravila. Ovdje se trebala učiniti jedna stvar a to je ko je dobio najviše – HDZ – izvolite, formirajte vlast. S kim možete napraviti većinu? S SDA, i završite to i krenite u korist građana Mostara. Oporba dobila dva mandata, ali šta se može sa dva mandata. Evo šta da je Irma Baralija izrabrana za gradonačelnicu – ona ne bi mogla sutra kuptii tinte u gradu Mostaru. Dvotrećinska većina može samo donijeti krupne odluke. Sva druga priča je beskorisna i na štetu grada Mostara i svi koji su se unosili u tu priču samo su donosili štetu gradu, tako i SDA i SDP sa svojim ponašanjem. Gospodski se samo ponašao HDZ, a za mene je poraz kad to moram reći“, istakao je Karamatić.

Kazao je i da Mario Kordić treba biti gradonačelnik a Salem Marić predsjednik Gradskog vijeća i da je to jedini način kako grad može funkcionirati. Istakao je i da je problem ukoliko neko misli da se bez HDZ-a može formirati vlast jer je to nemoguće.

Karamatić smatra kako postoji dogovor HDZ-a i SDA od ranije, kao i da su mediji neozbiljno nastupili kad su na početku davali na važnosti “onome čemu nisu trebali” te je iz tog razloga Ćavar došla na udar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare