Emina Ganić i Mirna Milanović-Lalić: Beus dijeli lična mišljenja, a ne zvanične stavove fondacije

Vijesti 07. dec 202318:25 0 komentara
N1/ Facebook

Emina Ganić i Mirna Milanović-Lalić iz UO Fondacije za kinematografiju FBiH su odlučile reagovati na tvrdnje Antonija Beusa, v.d. predsjednika UO spomenute fondacije.

Naime, Beus je jučer prozvao mnoge osobe iz svijeta filma, a naročito Pjera Žalicu. Kazao je da su spremni zloupotrijebiti pečat, preskakati zakone i procedure, sve u cilju da na poziciju UO Fondacije postave ljude koje oni kontroliraju i koji će bez pogovora novac iz budžeta dodijeljivati samo njima.

U cilju transparentnog informisanja javnosti, u svojstvu v.d. članica Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Federacije BiH, dužnost nam je skrenuti pažnju da recentne izjave i informacije za štampu v.d. predsjedavajućeg UO fondacije gospodina Beusa, ne predstavljaju zvanične stavove fondacije niti su usaglašene sa mišljenjima UO koje djeluje kao kolektivno tijelo“, započele su Ganoć i Milanović-Lalić.

Beus reagirao na izjave Žalice: Novac je iščezao, a filmova nema

Također navode da ingerencije v.d. predsjedavajućeg fonda u kreiranju i provođenju aktivnosti Fondacije za kinematografiju ne nadilaze ingerencije ostalih članova UO, gdje su dodatne uloge predsjedavajućeg člana isključivo administrativne prirode.

Poručile su da v.d. predsjedavajućeg nema statutarna ovlaštenja da istupa u javnosti u ime i za potrebe fondacije bez saglasnosti većine članova UO.

Time gospodin Beus, pozivajući se na svoju ulogu v.d. predsjedavajućeg, dijeli isključivo lična mišljenja bazirana na svom dugogodišnjem radu unutar fonda, dok kao kolektivno tijelo UO fondacije trenutno revidira taj rad gdje su mnogobrojne zabilježene nepravilnosti validirane i putem izvještaja, upućene resornom ministrastvu, Vladi Federacije BiH te uredu kantonalnog tužioca. Naše je uvjerenje da će imenovanjem novog UO fondacije njen budući rad implementirati politiku transparentnosti, fiskalne odgovornosti te služiti cilju zbog kojeg je upostavljen fond – da pruža podršku i poticaj razvoju bh. filmske industrije, a ne servisira lične interese niti promoviše lične stavove bilo kojeg individualnog člana UO“, zaključile su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!