Emir Kusturica: Amerika nije ono što je bila

Vijesti 27. dec 202119:48 6 komentara
Emir Kusturica (N1)

Režiser Emir Kusturica smatra da je današnja Amerika i dalje neki parametar za "meku moć", za trgovinu, a na neki način i za nauku, ali da ipak nije ono što je bila, dok je pitanje u kojoj je fazi ozdravljenja Rusija, koja je devedestih godina prošlog vijeka "trpila najveće udare".

Kusturica je u intervjuu za Sputnjik, povodom najave dolaska čuvenih reditelja Nikite Mihalkova i Olivera Stonea na predstojeći, jubilarni 50. FEST u Beogradu i mogućnosti susreta sa njima, rekao da će sa dvojicom filmskih velikana pričati o ovom i brojnim drugim pitanjima i da je jedna od tema o kojoj bi volio da razgovaraju odnos prema progresu, koji je u sukobu sa idejama hrišćanstva.

“Kod nas je progres u zamahu kakav možda nikad nismo imali. Sad je pitanje koliko mi zavisimo o Zapadu, koji nije baš u najboljoj situaciji. Koliko je naša ekonomija nezavisna i koliko može u fazi velike krize i da odbrani svoj suverenitet, i da prehrani svoje stanovništvo. Eto, to su sve pitanja koja mogu biti zanimljiva”, rekao je Kusturica.

On je istakao da se raduje susretu sa Mihalkovim i Stoneom, jer je to prilika da se “pročisti pogled na današnji svijet koji sve manje razumijemo, bilo da do susreta sa njima dvojicom dođe u Aleksandriji, u Dolini kraljeva ili u Beogradu”.

Kusturica otkriva i da je veoma radoznao u vezi sa Stoneovim novim dokumentarcem o ubistvu američkog predsjednikaJohna Kennedyja, jer ga, kako kaže, zanima šta je u osnovi toga pošto postoji hipotetička pretpostavka da je to ubistvo bila predstava, izvedena gotovo filmski savršeno.

“Kennedy je ubijen, pa je i onaj koji ga je ubio, zapravo, također ubijen. E sad, onaj koji nije ubijen, a koji ima pristup materijalima i logici, najbolje zna šta je to sve bilo – sve do istine da je upravo u to vrijeme Amerika postala zemlja koja više ne gaji industriju, odnosno da je došlo do njene deindustrijalizacije”, ocijenio je Kusturica.

Dodao je kako od tada Amerika je zapravo postala trgovačko raskršće, u kojem se “ljudi naglo bogate, dok se u Kini radi”.

“Da li Kennedy i njegovo vrijeme odgovaraju na pitanje zašto u Srednjoj Americi, u Teksasu, u Arizoni nema više pogona i čeličana i zašto mi više ne gledamo filmove kao što je bio ‘Lovac na jelene'”, upitao je Kusturica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad