Emir Kusturica: Podržavam, mogao je biti genocid

Vijesti 23. feb 202216:35 8 komentara
Emir Kusturica (N1)

Poznati reditelj Emir Kusturica smatra da bi Ukrajina, da Rusija nije priznala nezavisnost otcjepljeni regiona Donbasa i Luganska, tamo izvršila genocid.

“Sa Donbasom se moglo dogoditi ono što su Amerikanci uradili u Hrvatskoj – genocid, istrebljenje ljudi. Istjerali su hiljade Srba iz Hrvatske. Da niste uradili ono što ste uradili, onda bi ukrajinski vojnici, Amerikanci, Britanci uradili isto što i u Jugoslaviji”, kaže poznati reditelj u intervjuu za ruski list Izvestija.

Na pitanje da li podržava odluku ruskih vlasti u vezi sa te dvije, za Ruse, sada nezavisne republike on kaže: “Ako bude mira u Lugansku i Donjecku, podržavam”.

Kusturica je u intervjuu optužio Ukrajince za nacizam…

“Vidim kakvi su nacisti tamo (u Ukrajini), čuo sam da su milijarde dolara potrošene na organizovanje Majdana, vojnog udara”, kazao je on, te dodao da je “to što se dogodilo na Majdanu državni udar”.

“Svuda u svijetu to rade. Ako je to finansirala Amerika, šta onda mogu da kažem? Od posljeratnog perioda Amerika je napravila toliko državnih udara. Bombardovali su nas. Bez rata nemaju industriju, nema napretka. Rusija nije bombardovala Kijev, nije bombardovala nikoga. Rusija je dva puta ratovala sa Nijemcima. A Anglosaksonci su zaradili na tim ratovima. Za Ameriku je rat kao voda za žednu osobu. Oni ne postoje bez rata”, kaže Kusturica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare