Emrah Tepić – dokaz da se i u često okrutnom društvu može sve

Vijesti 09. maj 202321:05 0 komentara

Sve probleme je odavno na svojoj koži osjetio Emrah Tepić, student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Rođen je sa potpunim oštećenjem vida. Za N1 otvorio je svoju dušu i srce i pokazao da je veliki borac te dokazao često okrutnom društvu - da se može sve, čak i ono naizgled nemoguće.

Od prvog trenutka svoga života borio se. Još od malih nogu spoznao je da mu je sudbina odredila da bude borac.

“Rođen sam  kao potpuno slijepa osoba, ali nažalost i sa nekim drugim zdravstvenim teškoćama poput slabih krhkih kostiju sa kojima od rođenja imam problem, čak su mi doktori rekli da nikada neću hodati”, rekao je Tepić za N1.

No, uz veliku borbu i trud Emrah je prohodao, i hrabro korača prkoseći životu, ne dozvoljavajući da ga teške situacije dotuku, niti mu pokvare smisao  života. Danas kaže živi svoje snove, a posebnu ljubav gaji prema knjigama, u kojima nalazi smiraj, i izvlači pouke.

“Kako iz toga tako i iz vlastitih životnih iskustava  pa sam tako izvukao jedno načelo kojeg se i dan danas držim, a to je ‘ili nam se valja boriti ili jednostavno pustiti da vas pregaze, kao da vas nikada nije ni bilo, da vas brišu sa lica zemlje’. Eh pošto meni više odgovara ovo prvo i jednostavno htio ili ne prinuđen sam na ovo prvo, to mi je načelo pomoglo mnogo puta u životu i spasilo, kada sam mislio da jednostavno nemam izlaza”, rekao je.

Od malih nogu svira i pjeva, pored toga voli plivanje. Životni cilj mu je pomoći ugroženima na bilo koji način, a  ima želju da radi u nevladinom sektoru. Najveća podrška su mu porodica, prijatelji, kolege i profesori na fakultetu. Najviše mu smeta ravnodušnost društva prema osobama sa invaliditetom.

Stajati po strani možemo svi, no, neophodno je promijeniti percepciju i svijest prema osobama sa invaliditetom. Jer osim što vlast ne čini dovoljno, veliki problem predstavlja i inertnost društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!