Enciklopedija Britannica nakon intervencije promijenila termin “masakr” u “genocid u Srebrenici”

Vijesti 20. sep 202421:35 0 komentara
F.Z. / N1

Nakon što je na Enciklopediji Britannica objavljen tekst pod nazivom "Srebrenički masakr" autora R. Jeffreya Smitha, reagovali su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGF), kao i iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon čega je taj termin masakr promijenjen u genocid.

Naime, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, ali i IGK su uputili pisma Enciklopediji Britannica zahtijevajući izmjene.

“Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i mnogi nacionalni sudovi država su utvrdili je da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida. Genocid u Srebrenici, dakle nije baziran na političkim, historijskim ili ekspertnim stavovima bilo kojih političara, historičara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu”, naveli su u pismu, između ostalog, iz IGK-a.

Podsjetili su i na ovogodišnje usvajanje Rezolucije koja 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici, a što se desilo na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Zatim su istakli da je osnovna funkcija enciklopedije precizna upotreba izraza kojo će, kako su dodali, prije svega biti u funkciji jačanja međunarodnog prava na bazi genocida u Srebrenici.

“Kao jedne neporecive činjenice koja je pravni, a ne fakt osjećaja, ili debate koja završava trulim kompromisima i neminovno vodi ka negiranju genocida. Vaša upotreba riječi masakr, umjesto genocid ne doprinosi jačanju međunarodnog prava u vremenu u kojem se dešavaju brutalna ubijanja širom svijeta. Također, broj žrtava genocida u Srebrenici je prema autentičnom izvoru, Memorijalnog centra Srebrenica, najmanje 8.372 žrtve. Više od 1.000 se vode kao nestali”, istakli su iz IGF-a pa dodali: “Imajući u vidu da upotreba termin masakr nije u skladu sa važećim sudskim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, imajući u vidu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, te da vaša pogrešna upotreba termina vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici i tako ide u prilog negatorima utvrđenog i presuđenog genocida u Srebrenici, tražimo da ispravite termin masakr, upotrebom riječi genocid. Takođe tražimo da ispravite broj žrtava genocida u Srebrenici. Osim Instituta za istraživanje genocida Kanada to od vas to traže mnogi prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta”.

I Konaković je, kako je saopćeno iz MVP-a, u pismu, između ostalog, naveo da je u Enciklopediji Britannica, čija je glavna misija pružanje globalnih obrazovnih resursa zasnovanih na činjenicama, članak R. Jeffreyja Smita pod naslovom “Srebrenički masakr” s nepravilnim i netačanim terminima koji su u suprotnosti sa brojnim međunarodnopravnim dokumentima.

“Podsjećam da su Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslavija i mnogi nacionalni sudovi utvrdili da je ratni zločin koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995 zločin genocida. Ovo ne može biti stvar pristrasnog tumačenja jer je pravna činjenica zasnovana na međunarodnom pravu i nizu presuda međunarodnih sudova. Štaviše, ove godine u maju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, jasno priznajući, na najvišem međunarodnom forumu, kao takav genocid u Srebrenici. Shodno tome, upotreba izraza ‘masakr’ nije u skladu sa sudski potvrđenim i međunarodno prihvaćenim terminom genocid u Srebrenici. Nejasni izrazi kao što su ‘masakr’ ili ‘sukob’ i slično, direktno potkopavaju i vrijeđaju žrtve i stoga podržavaju politiku poricanja koja je još uvijek rasprostranjena. Apelujem na Vas, kao na Liderski tim globalno priznate i cijenjene Enciklopedije Britannica, i vaše urednike da prihvate navedene činjenice i da s pravom isprave termin ‘masakr’ u ‘genocid'”, stoji, između ostalog, u Konakovićevom pismu.

Na pismo je odgovorila Tracy Grant, glavna urednica Enciklopedije Britannica, koja je naglasila da je u obraćanju Konakovića dat uvjerljiv argument te da veliki dio svijeta ovu neizrecivu tragediju smatra genocidom, kao i kada je riječ o podacima o broju izgubljenih života.

Inače, članak zbog kojeg je zatražena ispravka možete pročitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!