Energetska kriza u fokusu posjete Ursule von der Leyen Zapadnom Balkanu

Vijesti 26. okt 202214:20 1 komentar
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (REUTERS/Yves Herman)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen će tokom posjete Zapadnom Balkanu ove sedmice razgovarati sa zvaničnicima o načinima podršci koju EU može pružiti zemljama regije po pitanju energetske krize.

Ruska energetska ucjena i manipulacija tržištima ne štede Zapadni Balkan. EU je odlučna podržati svoje partnere u suočavanju s visokim cijenama energije i dugoročnom poboljšanju njihove energetske sigurnosti. Ovo je kontekst posjete predsjednice von der Leyen zapadnom Balkanu ove sedmice”, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Von der Leyen danas boravi u Skoplju, u Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje će se sastaje sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

U četvrtak ujutro će otputovati u Prištinu, gde će se sastati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani-Sadriu i premijerom Albinom Kurtijem. Istog dana će otputovati u Tiranu kako bi se sastala sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom.

Von der Leyen će u Sarajevo stići u petak ujutro, te se navodi da će se sastati sa “novoizabranim članovima Predsjedništva, izabranim članovima Parlamentarne skupštine i određenim predstavnicima društva”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Popodne će otputovati u Beograd, gdje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ona će skupa predsednikom Vučićem posjetiti i gasni interkonektor Srbija-Bugarska u selu Jelašnica.

Predsjednica Evropske komisije će zatim u subotu boraviti u Podgorici, gdje će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem i posjetiti projekat “Transbalkanski elektroenergetski koridor: Mrežna dionica u Crnoj Gori”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare