Energoinvest podnio zahtjev Vladi FBiH: Plin će biti jeftiniji za 9,6 posto

Vijesti 09. jan 202319:54 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Energoinvest je u ponedjeljak podnio zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine, prema kojem se cijena prirodnog gasa umanjuje za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

U saopštenju ističu kako se odobrenje Vlade FBiH očekuje već 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023 godine.

Evo kakvi su računi za grijanje stigli građanima i kakve su najave za 2023.

“U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od strane Gazprom Eksporta dobili zvanično 9. januara 2023. godine i da je ista saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala”, navodi se u saopćenju.

Dodano je kako je uz navedeno došlo i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023 godine.

Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Treba dodati i to da su na upit N1 o eventualnom smanjenju cijena struje odgovorili i iz Elektroprivrede BiH, saopštivši kako “Regulatornoj komisiji za energiju u Federaciji BiH nisu zahtjev za izmjenu cijena”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!