Epidemija morbila u BiH širi se velikom brzinom: Najkritičnije u Zenici, izdate nužne mjere

Vijesti 23. jul 202420:50 0 komentara

Već šest mjeseci u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine traje epidemija morbila. Širi se velikom brzinom, a trenutno je najkritičnije u Zenici.

Epidemija ospica i dalje bukti u Zeničko-dobojskom kantonu. Brojni roditelji danima brinu o mališanima koji imaju povišenu temperaturu, curenje nosa, kašalj, a potom i osip. U ZDK od početka godine više od 1200 oboljele djece. Izdate su i nužne mjere.

Aida Salčinović, ministarstvo zdravstva ZDK:

”Sve zdravstvene ustanove obavezuju se da pri prijemu djece starosne dobi od 0-14 godina vrše trijažu kod djece gdje se sumnja na morbile u skladu sa protokolom o izoliranju pacijenata. Svi domovi zdravlja su intenzivirali rad i broj kadra, pa se vakcina može primiti ujutro i u popodnevnim satima”.

Smrt osamnaestogodišnjaka u ovom dijelu države, kao i smrt dječaka od 17 godina u Sarajevu na najtragičniji način su pokazali koliko morbile nisu bezazlene. U domovima zdravlja širom države postao je neminovan ovakav natpis. (Izolacija morbili) Do javno zdravstvenog problema došlo je zbog nemara roditelja i njihovog vjerovanja u teorije zavjere gdje se propagira nevakcinisanje.

Dario Đukić, pedijatar i kardiolog:

”Neophodno je i dalje promovisati vakcinaciju kako se ne bi dešavale tragedije. Kako bismo u budućnosti izbjegli epidemije za bolesti za koje je vakcina stvorena daleke 1963. godine. Do tada svake dvije godine izbijale su epidemije širom svijeta i odnosile su 2,5 miliona stanovnika. Sa pojavom vakcine epidemija više nije bilo…”

Zbog toga je vakcinacija nabolji oblik sprečavanja težih kliničkih slika i smrtnih ishoda, poručuje doktor Đukić. Prema podacima trenutno najčešće obolijevaju djeca od jedne do četiri godine.

”Većina oboljelih nije bila cijepljena protiv morbila. Cjepiva za djecu ima dovoljno. Ponovo apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti”.

Zavod za javno zdravstvo FBiH:

Zbog nevakcinisanja dolazi do ozbiljnih komplikacija: upale pluća, dijareje, sljepoće pa čak i upale mozga. No, 50% roditelja odlučuje se da izbjegne vakcinaciju.

”Kako ti ljudi razmišljaju ne znam, ali ja bih svakome preporučila da vakciniše. Ja sam svoju djecu vakcinisala, a i mi smo se prije vakcinisali”; ”Moja djeca su velika, ja bih vakcinisala djecu”, neki su od komentara građana.

Roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu najčešće vjeruju u teoriju da cijepljenje MRP vakcinom uzrokuje autizam. Studije su odavno opovrgle ovu tezu, za koju ne postoji naučno utemeljenje.

Dario Đukić, pedijatar i kardiolog:

”50 hiljada vakcinisane djece u Danskoj je bilo uključeno u studiju i nije apsolutno dokazana uzročna povezanost vakcine sa autizmom. Nisam naišao na studije koje su dokazale uzročno posljedičnu povezanost sa vakcinom u pojavi autizma, jer mislim da je ono čega se velika većina roditelja boji”.

Zbog toga što roditelji vjeruju onima koji šire strah od vakcina ogroman broj najmlađih muku muči sa morbilama. Umjesto nekomplikovanih slučajeva koji se mogu liječiti u kućnim uslovima, domovi zdravlja i bolnice preopterećene su dolaskom najmlađih pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!