Erdogan svečano otvorio restauriranu Baščaršijsku džamiju u Sarajevu

Vijesti 27. aug 202115:03 > 16:36 0 komentara
Anadolija

Džamije su simbol zajedništva svih ljudi i znak bratstva svih muslimana, a naši prijatelji nemuslimani su dobrodošli da obiđu i posjete i ovu džamiju, poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u govoru na svečanom otvorenju Baščaršijske džamije u Sarajevu, glavnom gradu BiH, gdje boravi u zvaničnoj posjeti.

“Otvorenje Baščaršijske džamije na današnji mubarek dan ovdje s vama pričinjava mi veliko zadovoljstvo”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio da su aktivnosti s ciljem vraćanja starog sjaja jednom od simbola grada Sarajeva počele prije šest godina.

Podsjetivši da su radovi na restauraciji Baščaršijske džamije počeli 2017. godine, Erdogan je rekao da su izvedeni radovi kako na vanjskim tako i na unutrašnjim dijelovima džamije.

“Restauracija džamije završena je prošle godine, a planirali smo otvorenje 21. marta 2020. godine u noći Lejletu-miradž. Međutim, zbog pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet, morali smo odgoditi zvanično otvorenje džamije. Danas živim ovaj sretan momenat zajedno s vama, kada otvaramo ovu džamiju”, rekao je Erdogan i podsjetio da se u Kur'anu kaže da džamije održavaju oni koji su iskreni vjernici i ne boje se nikoga osim Allaha.

Turski predsjednik je istakao da su džamije simbol zajedništva.

“Džamije su simbol zajedništva svih ljudi, i znak bratstva svih muslimana”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da su džamije još od vremena Poslanika Muhammeda a.s. centar odgoja i nauke, poručivši da “našu djecu trebamo više dovoditi u džamije”.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Predsjednik Turske, koji boravi u posjeti BiH, klanjao je džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno Džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Nakon džuma-namaza, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, održano je svečano otvaranje džamije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar trgovine Turske Mehmet Mus, ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Direkcije za komunikacije Turske Fahrettin Altun, glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin te brojni drugi zvaničnici i građani.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017, a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Predsjednik Turske Erdogan će se poslijepodne sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti Crnu Goru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!