“Erdoganova politika investiranja na Balkanu – za BiH džamije, za Srbiju fabrike”

Vijesti 23. okt 202421:38 1 komentar

Florian Bieber, ekspert za Zapadni Balkan, univerzitetski profesor i koordinator Savjetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici kazao je u Pressingu kako danas na području Bosne i Hercegovine postoje drugi akteri koji su potencijalna opasnost za vladavinu prava. Rusije više nije prva na listi. Bieber je spomenuo kao druge bitne aktere Kinu, ali i Turski Ujedinjene Arapske Emirate koji sve više investiraju. No, za Tursku je napravio paralelu - koliko ulaže u BiH, a koliko u Srbiju.

Na današnjom panelu Savjetodavne grupe Balkan u Evropi spomenuti su drugi akteri na sceni u BiH i Zapadnom Blakanu. Ko su oni?

Rekao bih da je Rusija sada najslabija u regionu. Ipak su pola Zapadnog Balkana NATO članice, ali ima Kina koja je najveći strani investitori u Srbiji prošle godine. Turska je bitna kao akter i ia adosta investicija iz UAE. To su više privatne instiucije, ali to utiče na vladavinu prava i na politički sistem.

Danas je bio simpozij NATO-aa u Sarajevu i rekli su da su zabrinuti, prate, spremni reagirati, i da je Rusije prva prijetnja?

Možda na cyber nivou, ali ne može ruski avion da leti u BiH ili Srbiji jer imaju NATO članice koje okružuju ove zemlje. Rusija je pokušavala sprečavati čalnstvo u NATO Makedoniji  i Crnoj Gori, ali nisu uspjeli. Ruska uloga u regionu je da sabotira zapadni pokušaj da integriše region, ali Rusija nema ekonomsku moć u regionu. Pogotovo ako se poredi s Kinom. Bezbjednost možda jedino na hibridnom nivou. Probleme koje imamo na Zapadnom Balkanu, to nije Rusija već su pojedini akteri iz tih zemalja.

Putin je rekao da su stavovi Rusije i RS podudarni?

Ali šta može Rusija da uradi da podrži RS? Jako malo. Šta Srbija radi i oni, nije zbog Rusije već smatraju da je to njihov lični interes. Oni su odlučili da je Rusija korisna za njihove potrebe. To je drugačije nego u Moldaviji gdje imaju Rusi i ekonomski, bezbjednosni i drugih načina da ih pritisnu.

Rusija je zaprijetila da će svaki korak naprijed ka članstvu BiH u NATO smatrati neprijateljskim činom?

Na koji način? Napretka nema zbog domaćih političara. Dodikova politika nije zbog Rusije, on vodi svoju politiku. On dobije podršku, ali nije neophodna za njegovo stavove. Isto kao Vučić u Srbiji – to je sopstveni interes, ne zato što im Putin naredi. Oni to vide kao korist za sebe. Šta može Putin da radi u Bosni?

Je li veći problem kineski utjecaj?
On je bitniji jer je on ekonomski i jak je i investicjski i kreditno. Puno je veći nego ruski. To dugoročno vezuje ekonomski region s Kinom i može se pretvoriti u politički. Kina nije protiv ulaska u EU, ali želi da ima prijatelja u Evropi i da imaju utjecaja. Da se mogu spriječiti neke odluke unutar EU. Kina ima interes u UN da zemlje podržavaju kineske stavove u vezi Hong Konga, Tajvana itd.

Šta je s Erdoganom, kakva je njegova uloga? 

Erdogan ima dva kolosijeka na kojima igra. Jedan je istorijska i religijska veza po kojima je gradio dobre odnose s bošnjačkim strankama u BiH, Albaniji i Kosovu, ali ima s druge strane autoritarno ponašanje i tu je gradio dobar odnos s Vučićem. Turska je na čelu s Erdoganom investira više u Srbiju nego u BiH. U BiH gradi džamije, u Srbiji fabrike. Tako se može predstaviti kao dobar političar na međunarodnoj sceni s dobrim vezama u regionu.

Zašto ne gradi fabrike u BiH?

Može bolje da se zaradi i pita jednu osobu u Srbiji – Vučića. U BiH treba da se dogovori sa 3-4 ili koliko već političara. U tom smislu ekonomskog-  industrija za Srbiju, a džamije za BiH.

Nekada su se ismijavili BRIKS-u, sada se priča o tome da trebamo ući?

BRIKS nije međunarodna organizaciaja u kalsičnom smislu, ne postoji mogućnost da bude. To je slijepa ulica. Nije to rješenje i neće suštinski promijenit n išta za BiHako bude članica BRIKS. To bi čak pogoršalo stanje jer bi zatvorilo vrata Evropi. BRIKS  ne nudi ništa zemljama Zapadnog Balkana. To je grupacija najvećih sila i BiH u tome – zvuči smiješno. To je potpuno nerealna ideja.

Putin je pozvao Dodika na BRIKS, gura BiH prstom u oko?

Za Putina je svaka prilika da pokaže slabost Zapada dobrodošla. On pokušava slabosti Zapada da iskoristi maksimalno na Zapadnom Balkanu. Ako Dodik ne želi da koristi priliku, onda Putin ne bi mogao ništa. Vide da trebaju sačuvati odnose zato što misle da je to u njihovom interesu. Ja mislim da to nije interes građana ni FBiH ni RS. Ali to im omogućava da ostanu na vlasti i maju što manje pritisaka EU. Puno ima veze s medijskom propagandom medija koji su pod kontrolom vlade i pokušavaju smanjiti zainteresovanost građana za EU jer ako građani ne žele u EU onda će manje vršiti pritisak na vlast. Može svaka vrsta diktature, za diktatore je idelano da budu članovi BRIKS-a. Ako ste autokrata želite u takvo udruženje zemalja, ne EU.

EU ide uz dlaku korumpiranim političarima i došli smo u slijepu ulicu. Je li konačno vrijeme da neko u EU kaže da treba promijetniti pristup?

Mi kao grupa i lično kažemo da EU treba biti puno jasnija, a manje diplomatska.T reba jasno reći da ova vlada kako se ponaša očigledno ne želi ući u EU i jasno to reći. Kada govorimo o ranijim procesima, Slovačka je imala problem , nisu je htjeli primiti u EU s tadašnjim premijerom na čelu. I jasno su to rekli. I onda su građani shvatili i promijenili vlast. A sad EU zvaničnici kažu kako je sve super. Moraju jasnije i glasnije da kritikuju vlade i da budu posljedice.

Da li izostankom kritika Evropa poručuje važniji su nam vaši resursi nego demokratija?

Takav je trenutno nažalost utisak. Kada gledamo projekat za kopanje litijuma, izgleda mi kao da je trenutna vlada u Njemačkoj više zainteresovana za to nego za vladavinu prava i demokratiju. I akda vidimo podršku Italije za izgradnju centra za migrante u Albaniji.  Šalje se utisak da je to bitnije. To nije prihvatljivo. EU će kratkorčno možda nešto dobiti, ali će na kraju oni platiti cijenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare