EU zastupnici stižu u BiH: Zadatak – procjena sigurnosne situacije

Vijesti 17. feb 202313:07 0 komentara
N1

Delegacija Europskog parlamenta koju čine članovi Pododbora za sigurnost i odbranu planira posjetu Bosni i Hercegovini krajem februara, u kontekstu geopolitičkih turbulencija izazvanih ratom Rusije protiv Ukrajine, najavljeno je u petak iz ove institucije.

Tokom posjete, od 20. do 23. februara, zastupnici Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) posjetit će bazu EUFOR misije Althea i NATO-a u u Butmiru, kao i objekte Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u bazi Rajlovac.

Također, planirani su i sastanci s liderima zemlje, uključujući članove tročlanog predsjedništva i novog Vijeća ministara, istaknute parlamentarce i predstavnike međunarodne zajednice, kao i s predstavnicima think-tank zajednice.

Delegaciju pored predsjedavajućeg odbora Gheorghe-Vlada Nistora (EPP, Rumunija) čine još i Leopoldo López Gil (EPP, Španija), Dietmar Köster (S&D, Njemačka), Thijs Reuten (S&D, Nizozemska), Klemen Grošelj (Renew Europe, Slovenija), Viola Von Cramon-Taubadel (Zeleni/EFA, Njemačka).

U saopštenju Europskog parlamenta se navodi još kako, prema mandatu Konferencije predsjednika Europskog parlamenta, ova delegacija prvenstveno ima za cilj procijeniti vojnu operaciju EUFOR Althea i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, u kontekstu geopolitičkih turbulencija uzrokovanih ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!