EUFOR podijelio detalje o spašavanju žene sa Veleža: Situacija je bila teška…

Vijesti 29. maj 202309:31 0 komentara
ILUSTRACIJA / EUFOR

Hrvatska državljanka spašena je u ponedjeljak rano ujutro te je prebačena u bolnicu nakon jučerašnje nezgode u kojoj je ostala izolirana na iznimno opasnoj, 400 metara visokoj, litici planine Velež nedaleko Mostara. U nesvakidašnjoj akciji spašavanja, koja je trajala satima, učestvovalo je preko stotinu spasitelja iz cijele Bosne i Hercegovine. Na poziv iz Ministarstva odbrane BiH, njima su sa sanitetskom evakuacijom helikopterom uveliko pomogle i snage EUFOR-a.

Nakon poziva, EUFOR “Althea” je odmah poslao spasilački helikopter sa medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spasavanja koje su već djelovale na mjestu nezgode.

Žena zaglavljena na stijenama Veleža: Traje nesvakidašnja akcija spašavanja

U današnjem saopštenju navode kako je situacija na lokaciji bila je teška zbog ozljeda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice.

“Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spasavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena. Bliska saradnja između jedinica gorske službe spasavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom”, naglasili su.

Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.

Podsjetimo, neke od detalja ove akcije, jutros su za N1 podijelili i iz GSS-a Mostar, naglašavajući kako je akcija okončana tek u 4:30 h jutros, kao i da je okupila blizu stotinu spasitelja iz cijele države.

Spašena žena koja je ostala zaglavljena na Veležu: Akcija okupila stotinu ljudi

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!