Euronews napravio listu najljepših vodenih bisera Evrope, uvršten i jedan iz BiH

Vijesti 19. aug 202321:12 0 komentara
N1

Sezona kupanja se polako bliži kraju, ali to nije razlog da ne napravite pauzu u narednim mjesecima. Evropa nudi mnogo vodenih bisera, od rijeka, jezera do vodopada. Portal Euronews pripremio je listu najljepših prirodnih čuda na starom kontinentu, uključujući i rijeku koju protiče kroz Bosnu i Hercegovinu.

Iako se ljeto polako oprašta, jesen je i pravo vrijeme za istraživanje prekrasnih kupališta koja Evropa nudi.

Portal Euronews pripremio je listu najljepših prirodnih bisera na starom kontinentu, među kojima vrijedi posjetiti i Bledsko jezero u Sloveniji. Potom, ističu i da vodene užitke nudi i rijeka Tara koja protiče kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Kanjon je na UNESCO-voj listi svjetske baštine i najdublji je kanjon u Evropi. Rijeka je dom mnogih divljih životinja i popularna je među splavarima.

Ujedno, izabrali su i Mystery Lagoon – najstariju lagunu na Islandu, koja se prvi put koristila kao izvor vode 1891. Termalna voda, koja je bogata sumporom, osigurava obližnji gejzir koji izbacuje vodu svakih nekoliko minuta.

Na listi se, između ostalog, pronašlo i jezero Komo (Lago di Como), koje se nalazi u Lombardiji u Italiji, a dobilo je ime po obližnjem gradu Komo. Jezero je okruženo slikovitim krajolikom, što su prepoznali i brojni filmski producenti koji su ovdje snimali poznate filmske scene. Između ostalog, na jezeru je sniman dio Bondovog filma Casino Royale, Oceanovih 12 i Ratovi zvijezda.

Opširnije čitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!