European Pravda: Zašto Srbija očekuje razorne posljedice od priznanja genocida na Balkanu?

Vijesti 04. apr 202417:45 0 komentara
Dodik i Vučić (TANJUG/ RADE PRELIC)

Ukrajinski portal ‘European Pravda’ pisao je o rezoluciji koja se navodno očekuje u Generalnoj skupštini UN-a krajem mjeseca. Navodi da političari u Srbiji, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa “ruskim propagandistima” upozoravaju na “katastrofu” koja se nadvila nad “srpskim svijetom”. Međutim, ističe se da iz teksta rezolucije koji su objavili mediji ne proizilazi ništa od onoga na šta upozoravaju.

European Pravda navodi da će najvjerovatnije 27. aprila u Generalnoj skupštini UN-a biti usvojena rezolucija o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Zatim se citiraju izjave Vučića i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, koji su naveli da će nakon usvajanja ove rezolucije uslijediti zahtjevi za ukidanje bh. entiteta Republike Srpske, te da će se od Srbije tražiti da plati ratnu odštetu.

Ruski propagandisti dodaju još više panike i histerije”, navodi ovaj portal, te kao primjer navodi naslov iz jednog “propagandnog” medija u Moskvi: “Zapad je odlučio da uništi Srbe”.

Međutim, kako navodi European Pravda, ništa od toga direktno ne proizilazi iz dokumenta. Zatim se postavlja pitanje “odakle ta demonizacija odluke Generalne skupštine UN?”.

Ako analiziramo dostupne podatke o budućoj rezoluciji o Srebrenici, možemo zaključiti da je glavni zadatak odluke UN-a prije svega informativni, humanitarni i ideološki zadatak – prenijeti svijetu informacije o genocidu u Srebrenici i tu činjenicu konsolidirati u glavama stanovništva zemalja članica UN-a”, navodi se, te se dodaje da je pored toga cilj i suprotstaviti negiranju genocida i pravdanju istog, te veličanju ratnih zločinaca koji su ga počinili.

Dalje se navodi da je očigledno je da “ni u Banjaluci ni u Beogradu ne žele da se slože sa ovim”.

Sada, kada UN priznaju neprihvatljivost ovakvih stavova, lideri Srbije i Republike Srpske mogu se pretvoriti u nemoralne apologete strašnog zločina u očima svjetske zajednice. Dakle, ono što su članovi rodbina žrtava Srebrenice ranije mislili o njima ima šansu da postane univerzalni svjetonazor”, navodi se.

Ovo možda neće biti katastrofa za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali za Vučića, lidera zemlje koja ulazi u EU, hoće. Tako da čujemo sve ove izjave o “teškim danima” koji čekaju Srbiju. Ali u stvarnosti, samog Vučića i njegovu politiku čekaju teški dani”, ističe se na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!