EUROPOL objavio detalje o djelovanju i hapšenju Samardžije: Zaradu prao kupovinom nekretnina

Vijesti 14. dec 202316:33 1 komentar
EUROPOL

EUROPOL se oglasio o skorašnjem hapšenju najtraženijeg evropskog trgovca drogom, Mladena Samardžije, na Jahorini.

Uz fotografije hapšenja i zaplijenjenog novca, iz EUROPOLA su saopštili da su, zajedno sa organima za provođenje zakona iz Bosne i Hercegvine, uhapsili bjegunca koji je bio na listi najtraženijih u EU.

“Osumnjičeni, koji je bio državljanin Bosne i Hercegovine i Slovenije, bio je navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju”, naveli su.

Potom su podijelili saznanja o funkcionisanju njegove mreže.

Kako su naveli – vjeruje se da je Samardžija regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim odjeljcima za prevoz i prodaju kokaina i heroina.

“Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, vatreno oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 eura u gotovini”, saopšteno je iz EUROPOL-a.

EUROPOL je podržao operativne aktivnosti, olakšao razmjenu informacija i obezbijedio obavještajni paket i analitičku podršku. Na dan akcije, EUROPOL je pružio daljinsku podršku za unakrsnu provjeru operativnih informacija u realnom vremenu.

Podsjetimo, Samardžija je na Jahorini uhapšen prije nekoliko dana, a danas mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 11.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare