Europska Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH

Ekonomija 29. okt 202214:39 7 komentara
N1

Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sustav zaštite od onečišćenja.

U priopćenju dostavljenom medijima u subotu iz Tajništva EZ-a navodi se da je nastavak rada termoelektrana protivan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova.

“To će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš“, stoji u pismu Energetske zajednice.

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obvezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. siječnja 2018. Nastavak rada ovih termoelektrana povezana je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada.

Iz Energetske zajednice navodi se pak kako termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sustava za zaštitu od onečišćenja.

“To međutim nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, stoji u pismu Energetske zajednice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u izvješću iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Europi. U tadašnjem izvještaju je navedeno da, zbog visokog stupnja onečišćenja zraka, u BiH umire 231 osoba na 100.000 stanovnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare