Evo ko bi mogao voditi Predstavnički dom PSBIH naredne četiri godine

Vijesti 01. dec 202213:03 0 komentara
N1

Zvizdić, Radmanović, Čavara, Begić i Bosić su imena koja su do sada partije predložile za rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. SDA kao najveća partija nije željela da se izjašnjava, već je zatražila pauzu, obzirom da kako kažu nisu učestvovali u pripremnim razgovorima za sjednicu.

Denisa Zvizdića predložio je Narod i Pravda, Nebojšu Radmanovića SNSD-ov Miroslav Vujičić, Marinka Čavaru-Predrag Kožul iz HDZ-a, Mladena Bosića predložio je Branislav Borenović ispred SDS-a, PDP-a i Vukanovićevog Pokreta za pravdu i red. Zlatana Begića u ime DF-a predložio je dosadašnji predsjednik FBiH Milan Dunović.
“Zlatan Begić je iz reda ostalih, izjašnjava se kao Bosanac i Hercegovac, ponovo napominjem na tekst zakletve gdje smo se svi obavezali da ćemo štiti interese naroda i građana. Mislim da bi se ovaj dom danas trebao sjetiti i građana”, rekao je Dunović.
Na ovu konstataciju privremeni predsjedavajući Nebojša Radmanović je podsjetio na odredbe poslovnika koje jasno govore o konstitutivnim narodima.

Inače Šerif Špago SDA-ov poslanik je zatražio pauzu jer nisu kao stranka učestvovali u dogovoru o načinu vođenja sjednice. Na šta je Radmanović odlučio da će dati pauzu od pola sata, ali nakon što završe oni koji su se prijavili za govor. Na to je reagovao Šemsudin Mehmedović, ponovo tražeći pauzu.
“Da ne bi sad svako iz kluba tražio pauzu, ja Vas molim da poštujete poslovnik i da nam date pauzu”, rekao je Mehmedović.
Na to je Radmanović odgovorio da klubovi još nisu formirani, te da ne postoje.
“Niste korektni rekao sam da ste po broju najveća stranka ovdje”, rekao je Radmanović.
Danas se održava konstitutivna sjednica PS BiH, a na dnevnom redu je izbor rukovodstva ovog doma Parlamenta BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!